4 неочевидни причини да запишете детето на спорт

Учи го как да управлява по-добре времето си и още ползи

28 март 2022 г.

Снимка: Guliver / Getty

Може би вашето дете няма да стане изключителен спортист. Но спортувайки то придобива умения, които ще му помогнат в живота.
Лекари и психолози са убедени, че децата имат много ползи от спорта, дори и да не станат меделисти.
„Спортът носи на децата много ползи, които надхвърлят просто физическото раздвижване“, казва педиатърът д-р Крупа Плейфорт.

Ето четири причини, поради които детето трябва да бъде записано на спортната секция

1. Намалява риска от депресия и тревожност
А ефектът ще продължи през целия им живот. Има много доказателства, че упражненията подобряват симптомите на депресия и тревожност. Физическата активност дори се "предписва"от лекари като терапия №1 при леки до умерени симптоми на депресия.
Проучване от 2019 г. установи, че децата, дори след травматични преживявания, са по-малко склонни да изпитват депресивни симптоми в зряла възраст. Авторите стигат до извода, че отборните спортове са важен „градивен материал за стабилната психика“.

2. Възпитава любов към движението за цял живот
Спортуването със сигурност дава на децата физическите ползи – подобрява работата на сърдечно-съдовата система, учи ги на ловкост и координация. Но в дългосрочен план спортът може да има още по-важна роля.
Проучвания сочат, че тези от тях, които са се занимавали с различни физически дейности, от отборни спортове до вдигане на тежести, през целия си живот остават физически активни. Доказано е, че за да е здрав човек, той се нуждае от поне 150 минути умерени до енергични упражнения на седмица. Препоръка, която не всеки спазва.

Снимка: Guliver / Getty

3. Децата, които спортуват, по-рядко остават сами
Според Американската академия по педиатрия, участието в отборни спортове помага за изграждане на социални връзки и ефективна комуникация.
Тези потенциални ползи се запазват и в зряла възраст. Едно проучване установи, например, че децата, които спортуват в училище, са социално по-активни и успешни и като възрастни. 
Това може да се дължи на факта, че спортуването в детството изгражда качества като добра комуникативност, по-лесно разрешаване на конфликти и дори емпатия.
Децата, които спортуват, се научават да управляват взаимоотношенията в екип, да работят заедно, да се фокусират върху обща цел. Това са важни умения, които ще са им от полза в училище и в кариера през годините, твърдят психолози.

4. Спортът учи как да управляват по-добре времето си
Управлението на времето е важно умение през целия живот. И според доклад от 2020 г. на Съвета за наука за спорт, фитнес и хранене, децата, които спортуват, имат много по-добри умения за управление на времето в сравнение с тези, които не спортуват. Те просто се учат от детството си да комбинират обучение, училище, приятели, семейство и свободно време.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа

Тъгата е

04 февруари 2023 г.