Децата, които спортуват, помнят повече

Британски учени твърдят, че двигателната активност помага развива мозъка

20 май 2021 г.

Снимка: Shutterstock

Британско проучване потвърди, че спортната дейност подобрява паметта, вниманието и способността за учене от най-ранна възраст. Ползите се виждат и в зряла възраст.

Проучването е на изследователи от Кралския колеж в Лондон. Те твърдят, че хората, които са спортували активно още от детството, показват по-добра памет, внимание и умения за учене след 50-годишна възраст, отколкото тези, които не са спортували редовно като малки.

Изследването също така показва, че спортното постоянство подобрява също така когнитивните способности и освен това никога не е късно да се започне, за да бъде гарантирана по-добра памет в напреднала възраст.

Проучването, публикувано в сп. Psychological Medicine, е едно от първите толкова продължителни изследвания, измерващи и дългосрочните ефекти на упражненията върху мозъка, обясняват авторите.

То съпоставя вида и нивото на физическите упражнения с когнитивните показатели на 9000 субекти на възраст между 11 и 50 години. „Нашето изследване установи, че тези, които са тренирали ежеседмично като деца, показват по-добри резултати на 50-годишна възраст в тестовете за памет, обучение и разсъждение, отколкото онези, които са спортували 2-3 пъти месечно или по-малко“, обяснява Алекс Дреган.

„За поддържане на когнитивните способности в напреднала възраст се препоръчва възрастните от 19 до 64 години да извършват поне 150 минути физическа активност седмично, но не всеки е в състояние да го направи“, подчертава ученият.

„Ползите за мозъка се получават и при по-ниски честоти на спортни дейности и дори тези, които никога не са спортували, могат да започнат, като планират физически упражнения малко по малко, постепенно увеличавайки интензивността и честотата им, за да си осигурят железен ум в бъдеще“, съветва той.

По материали от Nostro figlio

Коментари
Последни видеа