Три упражнения, които ще ви накарат да се почувствате по-добре

Те са чудесни срещу заседналия начин на живот и освен това са полезни за здравето

08 май 2021 г.

Снимка: Shutterstock

Независимо дали поради служебни или семейни причини, се е наложило да останете у дома за по-дълго време, има една опасност, пред която не бива да падате на колене. Това е заседналият начин на живот.

Липсата на физическо натоварване или упражнения рано или късно се отразява на здравето, което може да има и по-сериозни последици.

Затова запретнете ръкави и намерете време за раздвижване. Предлагаме ви 3 прости упражнения, които обаче имат голям ефект и наистина ще се окажат много полезни за здравето ви.

Забравете за асансьора

Дори и да живеете на първия етаж, пак може да тренирате изкачване на стълби всеки ден. Това на пръв поглед просто упражнение се препоръчва от множество проведени проучвания и от много кардиолози.

То е отличен начин за подобряване на здравето на сърцето, укрепване на мускулите на краката, изгаряне на калории и постигане на адекватен сърдечно-съдов поток. Само за половин час може да изгорите до 342 калории, така че си заслужава да опитате.

Според д-р Рой Шепард от Университета в Торонто изкачването на 20 стъпала всеки ден в продължение на 20 минути, но с бързо темпо, носи огромни ползи за здравето и може да се практикува буквално навсякъде.

Това снижава нивата на холестерола и кръвното налягане, като по този начин намалява и риска от сърдечни заболявания. Увеличава мускулната сила в краката и подобрява сърдечно-белодробната издръжливост. Изгаря калории, укрепва костите, подобрява циркулацията и мускулния тонус.

Ако се уморите, намалете темпото и дишайте дълбоко. Дръжте гърба изправен и стъпвайте стабилно. Ако имате протези на коляното или някакви наранявания на крака, изкачвайте стълбите много бавно. Ако сте страдали от сърдечен проблем, консултирайте се с вашия лекар, преди да го практикувате ежедневно

Каране на колело

Колоезденето е не само здравословно, но и изключително приятно преживяване и физическо натоварване. Освен това се практикува на открито, което е чудесно. Ако има начин да замените градския транспорт или колата с колело, когато отивате на работа, изобщо не се колебайте.

За да има полза от карането на колело обаче трябва да го практикувате всеки ден поне по 30-35 минути.

Ползите са многобройни. Намалява риска от инфаркт с приблизително 50%, предотвратява болките в гърба и предпазва ставите. Кръговото движение, което се извършва при въртене на педалите, стимулира мускулите на гръбните прешлени и укрепва лумбалната област (като по този начин предотвратява появата на дискова херния). Коленните стави са също защитени, тъй като колоезденето предпазва хрущялите.

Не на последно място укрепва и имунната система, тъй като мобилизираме фагоцитите - клетките, които унищожават бактериите в тялото, елиминирайки всички видове токсини.

Ходене, но всеки ден

За да се възползвате в пълна степен от това просто упражнение, трябва да го правите всеки ден, но в бързо темпо и в продължение на поне половин час. Не става въпрос за бягане, а за поддържане на добро темпо, така че тялото и сърцето да бъдат стимулирани.

Какви са ползите? Укрепва сърцето, предпазва от сърдечни заболявания и понижава холестерола, позволява да държите теглото под контрол, увеличава мускулната маса и метаболизма и изгаря повече мазнини. Освен това предотвратява деменция и мозъчно-съдовите проблеми; предпазва от остеопороза, укрепвайки и подобрявайки ефективността на ставите, тонизира глутеусите и корема, намалява стреса и безпокойството.

Важно е обаче да обърнете внимание и на стойката си по време на ходене. Трябва да сте изправени и да не се привеждате напред.

По материали от Vivere piu sani

Коментари
Последни видеа

Смелост

09 февруари 2023 г.