Спортуващите са с по-добър успех

60 минути спорт на ден гарантират отлични оценки

06 май 2018 г.

Снимка: Shutterstock

Запишете детето да спортува, за да има по-добър успех - колкото то е по-активно физически, толкова по-успешно ще е и в училище, сочат резултати от ново проучване, публикувано в British Journal of Sports Medicine.

От години се знае, че физическата активност стимулира и мозъка, но до този момент нямаше конкретно научно доказателство за това.
Сега шотландски учени от университета в Дънди проследиха развитието на 5000 деца от раждането им в началото на 1990 г., до навършването на 11, 13 и 16 години, правейки сравнение между физическата им активност и успеха в училище.
На 11 години децата носели в продължение на една седмица устройство, което отчитало физическата им активност. То регистрирало параметри като скорост на движение и изминато разстояние. След това учените отчели успеха на децата в училище по английски, математика и естествени науки.

Оказало се, че тези 11-годишни, които спортуват най-много, са с най-висок успех в училище и то и в трите направления. Като при момичетата тази зависимост била най-силно изявена в областта на естествените науки.

На 11 години момчетата в продължение на 29 минути били с умерено физическо натоварване, а момичетата – 18 минути.
Докато специалистите препоръчват на тази възраст физическата активност да е поне 60 минути на ден.

И още един факт, който не е за подценяване, но е малко известен: достатъчно е 11-годишните да увеличат физическата си активност само със 17 минути на ден, за да повишат значително успеха си, когато стигнат 16-годишна възраст, твърдят учените.

Какво остава на родителите? Да стимулират тийнейджърите за повече спорт и игри навън.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа