Левичарите имат предимство при спортове с топка

Причината е в нестандартните действия на тези хора

13 април 2019 г.

Снимка: Guliver / iStock

Левичарите в различните видови спортове не са често срещани като брой, но тези хора имат предимства. Особено, когато става въпрос за тези случаи, когато са необходими бързи действия.

Причината е в това, че движенията на левичарите са неочаквани за противника, съобщава Biology Letters.

Смята се, че в днешно време левичарите на земята са около 10-13 процента от населението. В бейзбола, например, над 30 процента от питчърите (питчър – един от най-важните играчи в този спорт, който има задача така да хвърли топката, че да затрудни съперника б.р.) са левичари.

Подобна тенденция се наблюдава и при жените. В тениса на маса левичарите сред професионалните състезатели са 19 процента, а в тениса на корт и бадминтона – около 8 процента.

Изследователите са направили замервания на времето, необходимо за нанасяне на удар по изпратената от противника топка, а така също и времевите интервали при различни съперници.

Резултатите показват, че най-краткото време между отделните действия с топката е в тениса на маса и бейзбола. Авторите на научната работа заключават, че левичарите са по-успешни в тези спортове, защото за съперника е по-трудно да предскаже действията им и да се подготви за тях.

Тони Николов

Коментари
Последни видеа