Въртете обръч – най-ефективният метод за отслабване

Вае тялото по-бързо от ходенето пеша

16 юни 2019 г.

Илюстрация: Shutterstock

Въртенето на обръч най-бързо и ефективно топи излишни килограми и стяга мускулите. Това установиха учени от университета в Хелзинки. Те изследват ефектите от въртенето на обръча и така стигат до извода, че това е прост, евтин и особено ефективен начин за отслабване и оформяне на стройна фигура. И то е много по-резултатно от бързото ходене, например.
Въртенето на обръч не „се грижи“ само за зоната на кръста и бедрата, каквото е широко разпространеното схващане. Ръцете и краката също влизат в действие.
Известно е, че 10 минутен танц с обръч изгаря 180 калории, същите които хабим при 30 минути каране на колело (без съпротивление, разбира се). 8 минути интензивно въртене пък е равностойно на 110 изгорени калории.  Упражнението ускорява значително метаболизма, като стимулира по-бързото отслабване.
За да сравнят резултатите от различен тип натоварване учените провели експеримент с 50 жени с наднормено тегло. Разделили ги на 2 групи. Едните въртели обръч по 13 минути на ден в продължение на 2 месеца, а другите правили задължителните 10 000 крачки на ден. След това групите разменили упражненията си.
Въртенето на обръч се оказало, че 2 пъти по-бързо променя съотношението между мастна тъкан и мускулна маса и много ефективно оформя тънка талия, подчертават изследователите.
Заедно с това носи и други ползи за здравето – намалява значително стойностите на кръвното налягане както и намалява така наречения „лош холестерол“ . По тези два параграфа обаче и 10 000 крачки на ден дават същия ефект.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа

Разговор

19 октомври 2019 г.