Светла Иванова прави йога с тибетски купи

Музикалните инструменти ще звучат и в песните към новата й „Вълшебна книжка“

26 февруари 2020 г.

Снимка: Instagram Svetla Ivanova

„Да ти посвиря на тибетски купи?“ сигурно ви звучи като добро начало на виц за маса, но всъщност е реална практика за релаксация, която можем да прилагаме и у дома, стига да знаем как се работи с тези звънливи съдове. Светла Иванова, която  феновете на попа познават с хитове като „Любов и кафе“ и Ces’t La Vie, пренасочи срещите със своята публика в студията за йога и често използва тибетските купи с лечебна цел в часовете си.

Ударени с чукче, те издават мек звук, който се свързва с водата в тялото ни и действа като антистрес фактор. Още по-силно е въздействието на купата, когато тя е използвана в контактни вибро-акустични масажи. Освен с терапевтична цел Иванова ползва купите и в саундтрака на третата интерактивна детска „Вълшебна книжка“, която ще излезе на пазара през пролетта.

История от първо лице

Има много легенди за това как са възникнали тибетските купи. Според някои източници корените им идват от далечния изток - Япония и Китай и са се използвали 3000г. пр.н.е.

Други разказват, че пеещите купи са пренесени от Индия в Тибет по времето на историческия Буда, около 500г. пр.Христа. Използвани са в храмове и манастири за медитативни и лечебни цели, а днес са също толкова ценени и намират още по-голямо приложение в различни уелнес практики.

Освен като средство за по-лесна медитация те могат да се използват и за пречистване на вода, хармонизиране на пространства и дори и в неопитни ръце няма да навредят на никого, просто няма да са полезни.

Когато звукът се свързва с водата

Традиционните тибетски пеещи купи са различни по големина и звук и се изработени от мед, желязо, калай, олово, цинк, сребро, злато и живак.  Звукът се извлича с т.нар. „пуджа“ или чукче. Когато удряме с него по повърхността на купата или го допираме и завъртаме с лек ъгъл и натиск по външната страна на ръба й вдигаме звука нагоре като спирала, и той се понася в пространството и навлиза в нас като се свързва с водата в тялото ни. Усещаме го още по-дълбоко при масаж чрез допира на купата.

Ако в една купа се постави вода и се завърти тя „завира“, преструктурира се, но не като температура, а като вибрация. По същия начин въздейства на човешкия организъм.

Той е изграден от 80% течности и звукът се свързва с тях и ги преструктурира. Тоест звукът работи с водата в тялото ни. Прониква навсякъде в организма ни и енергията започва да протича равномерно в него.

Счита се, че това е вид енергийно лекарство, което помага в моменти на стрес, напрежение, болка или депресия. Звуковите честоти възстановяват и оптимизират потока на енергия в частите на тялото, където това е необходимо.

 

Коментари
Последни видеа