Как да научим децата да не се страхуват от водата

Плуването е втората част на обучението

Снимка: Guliver / iStock

Дете във вода – невинаги този картинка е радостна и спокойна, защото има и много малчугани, които се страхуват. Как да преодолеете този страх, а после да научите малките и да плуват?

Няма да е лесно да го направите, изисква се време. Добре е първоначално да потопите заедно с детето краката си във водата. Когато малкото се поотпусне, го поощрете. След това го насърчете да влезе по-навътре във водата, независимо дали е басейн или естествен воден басейн.

Уроците по плуване идват след това. Важното е първо детето да почуства водата като приятно за него място. 

Има много плаващи предмети, които могат да ви помогнат в началото детето да се чувства по-сигурно – пояс за тялото, надуваеми пояси на ръцете, дъска за плуване, надуваема жилетка...

Много хора от възрастните не обичат да си топят лицето във водата и особено очите. Така е и с децата. Затова е подходящо да използвате очила за плуване или маски. Целта е да накарате детето да му стане приятно, когато водата мокри лицето му.

Създайте на детето усещането, че във водата може да играе. Така страхът се замества от удоволствието. Използвайте малки хитрости, например водни пистолети - ще насочат енергията на детето към играта. Ако децата са по-малки, може да започнете дори във ваната или надуваем басейн с гумени играчки. 

Ако има други деца наоколо във водата, подканете и вашето да се присъедини към „купона”. Този подход действа, децата винаги се търсят едно друго.  
Когато дойде време да учите детето да плува и не сте професионалист, потърсете такъв.

Тони Николов

Коментари
Последни видеа