Как да сте родители-победители

Бъдете най-големият спортен фен на детето си

29 октомври 2018 г.

Снимка: Shutterstock

Родителите трябва да си дават сметка, че са важен елемент от спортното развитие на децата и ако играят своята роля добре, то малките имат възможност спортувайки едновременно да се забавляват и да се представят по-успешно. В крайна сметка, спортните изживявания на децата често остават за цял живот и оформят техния характер.

Състезателният дух е здравословна част от всеки спорт и учи хлапетата на множество умения и качества, а отношението на най-малките към своите опоненти е критична точка в тяхното съзряване, съобщава www.competitivedge.com.

Вашето дете не трябва да бъде учено, че противникът му е „враг“ или, че е фигура, върху която то трябва да фокусира негативни мисли и действия, докато спортува.

Насърчението и успехът

От друга страна, родителите играят важна роля и в това да насърчават своите деца постоянно да предизвикват самите себе си с цел да подобряват своите умения и тактики. Тук често срещана грешка е да измерваме прогреса на едно спортуващо дете по неговите победи и загуби – две неточни измервателни единици.

Ако окуражават най-малките да се стремят сами да бият собствените си спортни рекорди, родителите играят важна роля децата да се фокусират върху собствените си постижения, докато се забавляват. Така се избягва насаждането на агресивни стремежи винаги да надвиват своите опоненти.

Друг важен момент е, когато на състезание малчуганите дават всичко от себе си и въпреки това изгубят. Тогава те трябва да бъдат насърчавани да продължават. Родителите играят важна роля, когато детето има нужда да бъде научено кога и как да прави тънката разлика между успех и победа.

Но пък е важно да се отбележи и, че може би най-важната роля на родителя е да бъде и най-големият спортен фен на своите деца, помагайки с допълнителна доза кураж и подкрепа. Но внимавайте да не измествате треньора

Истинските победители

И още - за да бъде един родител истински победител е важно да осмисли сам чии амбиции гони едно дете, докато спортува – своите собствени или тези на мама и тате. Често децата биват записвани в определен спорт против своето желание и си поставят за цел да печелят, само и единствено знаейки, че ще бъдат възнаградени от родителите.

В крайна сметка, стойността на един спортуващ малчуган в никакъв случай не трябва да бъде измервана в неговите победи и загуби, тъй като това често води до натрупване на негативни емоции и напрежение между детето и родителите, което в дългосрочен план може да се окаже нездравословно за всички.

Всеки атлет, независимо от възрастта, се състезава според собствените си умения и вярата в самия себе си. Когато вашето дете расте в атлетична среда, която се отразява позитивно на неговото самочувствие, умения и цялостно щастие, това се отразява и по-късно в живота, когато идват препятствията в живота. Позитивното отношение на родителите към спортуващите малчугани може само да допълва този арсенал, защото едно дете, което се чувства подкрепено както от треньора, така и от мама и тате, би се представяло в пъти по-добре както на терена, така и извън него.

Тони Николов

Коментари
Последни видеа