Спорт: майката е модел за момичето

Ако лежи цял ден пред телевизора, няма как детето да е спортист

13 октомври 2018 г.

Снимка: Guliver / iStock

Ако детето прекарва прекалено много време пред телевизионния екран или пред компютъра, то вероятно подражава на родителите си.
Ново проучване доказа, че малките момиченца копират поведението на майките си, особено по отношение на физическата активност.
Или с други думи, ако майката спортува, момичето също ще има желание да е физически активно. И обратното - ако майката предпочита да прекарва времето си пред телевизора или на дивана с книга в ръка, това слага отпечатък върху начина на живот и на детето, пише специализираното издание Maternal and Child Health Journal.

Алис Барнс, изследователка от университета на Нюкасъл в Австралия, прави анкета сред 40 майки на момичета на възраст 5-12 години. Така установява, че тези, които водят най-активен живот, имат дъщери, които също се увличат от спорта.
Две трети от анкетираните майки били с наднормено тегло или със затлъстяване и 30 % от дъщерите им – също.

Анкетата сочи също така, че ако майките са убедени, че редовното спортуване е от полза за здравето, дъщерите им отделят повече време за спорт и за игри.
Освен това те проявяват повече постоянство и старание, ако майка им ги е записала на някакъв спорт и ако тя ги придружава и ги наблюдава по време на тренировките.
„Проучването ни доказа, че майката оказва огромно влияние и стимулира физическата активност на момичетата като моделира  тяхното поведение и отношение към спорта“, обяснява д-р Барнс.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа