Бебетата могат да плуват по рождение. Наистина ли?

Детски пулмолог опровергава

14 март 2019 г.

Снимка: Guliver / iStock

Не, не е вярно, че бебетата са отлични плувци и се раждат със способност да плуват, въпреки че имат рефлекси, които ни карат да мислим така.

Джефри Вагенер, детски пулмолог от Колорадо, обяснява, че рефлексът, наречен брадикардичен ефект, кара децата да задържат дъха си и да отварят очи, когато се потопят във вода. (Родителите могат да предизвикат същата реакция, като духат в лицето на бебето - реакция, която изчезва след около 6 месеца.)

Освен това, малки деца до 6-месечна възраст, поставени във вода, мърдат инстинктивно ръчички и крачета и тези движения, които изглеждат като движенията на истинските плувци.

„Тези рефлекси не означават, че детето може да плува“, твърди Вагенер.

Бебетата са още твърде малки, за да могат преднамерено да задържат дъха си, нито са достатъчно силни, за да държат главата си над водата. Освен риска от удавяне има опасност детето да погълне големи количества вода от басейна.

Въпреки това, много програми за детско плуване разчитат на тези рефлекси, за да помогнат на децата да „плуват”, но Американската академия по педиатрия не препоръчва плуването за деца по-малки от 1 година.

След като навърши година, първо е добре да се направи консултация с личния лекар, който да прецени дали детето е готово да влезе в басейна. Ако това е така, нека той да препоръча най-добрата програма за плуване, съобразно развитието на бебето, добавя академията.

Всичко това обаче не пречи да играете с детето във водата, защото малките много обичат да се плискат и това е полезно за тях. С едно условие: никога не го оставяйте без надзор, независимо колко е плитка водата в басейна или в коритото, и независимо на каква възраст е бебето - докато не порасне и не се научи да плува и диша правилно във водата!

Марина Атанасова

Коментари
Последни видеа