Скалното катерене в зала е полезно и за децата

Този спорт учи малките на стратегия как да стигнат до върха

27 септември 2017 г.

Снимка: Guliver / iStock

Не всеки екстремен спорт е подходящ за деца, но има и наистина добри за тях, както е със скалното катерене.

Противно на общоприетото мнение, този спорт може да бъде полезен колкото на възрастните, толкова и на децата. В процеса на съзряване е важно малките да се раздвижват извън своята установена зона на комфорт. Така в една закрита зала за катерене най-малките биха могли да се потопят в сигурна и добре контролирана среда, в която да работят над своето самочувствие и да се научат по забавен и ценен начин, че преодоляването на страха е здравословна част от всекидневието на всеки, пише hedaily.californiafamilyfitness.com.

Стените за катерене обикновено са устроени така, че предоставят най-различни „маршрути“, които децата сами могат да изследват. В процеса на катерене те също така имат възможност да прилагат и подобряват своите умения за бързо решаване на проблеми и преодоляване на препятствия.

Подобно на голям пъзел, скалното катерене в закрити условия дава възможности на най-малките сами да определят своя стратегия как да покорят върха. А това е един отличен начин да развиват своята креативност и гъвкавост на ума.

Катеренето изисква физическа сила и координация за успешно вертикално маневриране, а игрите и тренировките по специално предназначените стени комбинират и развива тези физически данни с допълнителен арсенал от умствени качества, приложими и в редица други спортове, с които вашето дете би искало да се занимава.

Не на последно място - стените за катерене могат да бъдат една изключително забавна среда за най-малките., където да прилагат цял арсенал от иначе любими за тях движения като катерене, пълзене, висене, вдигане и скачане.

Тони Николов

Коментари
Последни видеа