Топ 5 екстремни спорта за деца

От мотокрос до паркур

Снимка: Guliver / iStock

Избирайки извънучилищно занимание за детето, се отнесете с разбиране към неговите желания, защото невинаги танците, рисуването и бокса са точно това, което хлапето ви иска да прави в свободното си време.

Много деца с удоволствие усвояват екстремните спортове, не се страхуват от сложни и тежки тренировки и ги очакват с нетърпение, затова и letidor.ru представя няколко вида спорт, които от хоби могат един ден да се превърнат в любима професия.

За да намалите риска от травми, най-важно е да купите подходяща екипировка и да се обърнете към професионален треньор.

За заниманията по ски и сноуборд знаете – не бива детето да започва с тях, преди да навърши 5 години, защото дотогава все още тялото и мускулатурата му не са укрепнали. Когато навлезе в училищна възраст, любопитството побеждава страха и то може да усвои бързо различни техники.

Мотокрос

Този спорт е подходящ не само за възрастни, но и за деца, навършили 4 години – специално за тях са направени минибайкове, които им подхождат по размер и височина.

Снимка: Guliver / iStock

Мотокрос при професионален треньор в ранна възраст е ценен, защото позволява на малките да научат отрано правилата на движение, на кормуване, а обученията могат да се провеждат и индивидуално, и в група – главното е да има надеждна екипировка.

Скейтборд

Този спорт не губи своята популярност от много години и е мечта за много момичета и момчета. Екстремен е, но развива отлично координацията на движенията, учи на това да управляваш собственото си тяло, помага на децата да повярват в собствените си сили и възпитава във воля за победа.

За да избегнете травми, купете му наколенки, налакътници, каска и специални ръкавици, както и, разбира се, хубав скейтборд, който позволява не само да стоиш уверено на него, но и да изпълняват фантастични трикове.

Най-добре да започнат с усвояването на скейтборд в средните класове и в гимназията, когато вече могат с лекота да усваяват завъртания и подскоци. И после да преминат към сериозни трикови упражнения, но само под ръководството на опитен бордист.


Скално катерене

Все по-често в търговски центрове и развлекателни площадки се поставят стени за катерене, които, естествено, не могат да се сравнят с професионалните зали, но са добро начало за първите занимания по скално катерене.

Ако забележите, че детето ви проявява интерес към стената, помислете дали да го запишете на скално катерене. Този екстремен спорт е сравнително безопасен – залите за тренировки са оборудвани със специални мрежи, които помагат да се избегнат травми.

Снимка: Guliver / iStock

Най-добрата възраст за начало на заниманията е 10-11 г.

Помагат за развиване на издържливостта и ловкостта, укрепват мускулите, правят детето уверено и учат как да се постига целта независимо от нейната трудност. Родители, които се притесняват за детето, могат да се запишат на тренировки заедно с него – професионалните треньори казват, че няма ограничение за възрастта, главното е да има желание и упоритост.

Паркур и трикинг

Паркур е уличен спорт, които учи как да се преодоляват препятствия в градски условия, а стрийт трикинг представлява особена смес от различни бойни изкуства и акробатични номера  И двата спорта са сравнително нови и екстремни, за които се иска отлична физическа подготовка.

Професионалистите в тези спортове обучават даже деца на и над 10 години, защото именно на тази възраст малките се справят добре с по-сериозни натоварвания. Разбира се, няма да мине без синини, но пък усвоявайки различни трикове и салта, детето ще се научи да владее тялото си до съвършенство и да изпълнява много сложни упражнения.

И кой знае – може след време това екстремно хоби да го поощри да стане каскадьор?!

Еми Спасова

 

Коментари
Последни видеа