Как правилно да изберете колело за детето

Защо е важно и за какво трябва да внимавате, когато купувате велосипед за малчугана

27 Май 2023 г.
Как правилно да изберете колело за детето

Дете с колело. Снимка: Shutterstock

Рано или късно стигате до момента, когато детето иска колело. Или пък вие желаете то да се научи да кара велосипед. Как обаче да го изберете и с какво трябва да се съобразите при покупката? Ето няколко полезни съвета, които ще ви бъдат от полза в такъв момент.

Откъде да закупите велосипеда

В универсалните магазини цените са доста по-ниски, но пък качеството на колелата не е на толкова добро ниво, колкото в специализираните магазини за велосипеди. По-евтините колелета обикновено са по-тежки и податливи на механични проблеми, които създават опасност за здравето на детето. А всеки родител търси сигурността.

Затова ви препоръчваме да заложите на специализираните магазини с по-висок клас велосипеди. Оставете детето само да избере цвета и стила, докато вие решавате по-съществени въпроси, като размер и качество. Важно е то да харесва велосипеда си, за да има желание да го кара.

Малко дете се учи да кара колело. Снимка: Shutterstock

Как да разберете кой е правилният размер за вашето дете

Определянето на правилния размер на велосипеда е от решаващо значение за безопасността на малчугана, тъй като по-големите или по-малките могат да бъдат опасни за него. Твърде големите велосипеди например, могат да попречат на краката на детето да докоснат земята и ръцете му да не достигат до ръчните спирачки. Твърде малките пък принуждават детето да върти педалите със свити колене, което води до болки в ставите и уморени крака.

Размерите на детските велосипеди се определят според диаметъра на колелото. Те обикновено варират от 12 до 26 инча, като колкото по-голям е самият диаметър, толкова по-голяма е и рамката на велосипеда. Въпреки това родителите не трябва да избират велосипед на базата единствено на диаметъра на колелото, защото това зависи и от производителя. Най-добрият начин за определяне всъщност е да измерите крака на детето от вътрешната му част и да го сравните с височината на седалката. (За да го направите, трябва да накарате детето да застане до стената, както е с обувките).

Височината и възрастта на детето също могат да играят роля. (За да измерите височината му, накарайте го да застане до стената, но този път босо, и мерете от върха на главата до пода).

Различните видове детски велосипеди

Също така трябва да вземете предвид и вида велосипед, от който се нуждае вашето дете, когато определяте правилния размер. Ето какви са различните опции:

Велосипед за баланс

Този тип колелета са без педали и помагат на децата да изградят увереност в карането. При тези велосипеди правилната седнала позиция на детето е с присвити или прави колене, и здраво стъпили крака на земята. Седалката трябва да е висока колкото вътрешната част на крака на детето или малко по-ниска.

Велосипед с помощни колела

Фазата на помощните колела може да продължи няколко месеца или няколко години, в зависимост от скоростта, с която се развиват координацията и силата на детето. Тъй като вашият малчуганин ще се нуждае от известна стабилност, краката му трябва да са стъпили добре на земята, докато седи, въпреки че по-уверените деца може да се чувстват комфортно и на пръсти.

Първи велосипед без помощни колела

Първият велосипед без помощни колела на детето трябва да бъде едноскоростен с контра спирачки. То няма да е готово за ръчни спирачки и скорости, докато ръцете му не се издължат и укрепнат. Когато седи на колелото, петите на краката на вашето детето трябва отново да са стъпили хубаво на земята или да са на максимум 2,5 – 5 сантиметра от нея. Височината на седалката трябва да е такава, каквато ще бъде комфортна на детето. Важно е да се уверите, че то ще може да спира с краката си.

Втори велосипед без помощни колела

След като детето ви е готово за по-голям велосипед със скорости и ръчни спирачки, може да пристъпите към закупуването му. Петите му трябва да са на 5-8 сантиметра от земята, докато е в седнало положение. За да постигнете тази позиция на върха на пръстите, седалката на велосипеда ще бъде малко по-висока от вътрешната част на крака на детето.

Деца с колела. Снимка: Shutterstock

Не забравяйте, че седалката на велосипеда може да се повдига постепенно, докато детето ви расте. Следователно, най-добре е да изберете велосипед, който ще бъде удобен за вашето дете при минимална височина на седалката.

И накрая, но не на последно място по-важност, уверете се, че малчуганът може да стои удобно над горната част от рамката на велосипеда, за да бъде предотвратено евентуално нараняване.

Елена Николова – по материали от Parents

Още от Спорт

Кърменето обикновено заема гояма част от времето. Снимка: Shutterstock

Можете ли безопасно да отслабнете по време на кърмене

Спортът е важен за децата. Снимка: Shutterstock

Какво трябва да знаем, ако решим да запишем детето на спорт

Дете играе тенис. Снимка: Shutterstock

5 чести грешки, когато избирате спорт за детето

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Добре е да научите детето на ред от ранна възраст.

Снимка: Shuttestock

Да поговорим

20 практични идеи, с които да научите на ред детето (Част 1)

Това може да бъде много лесно и забавно, ако го превърнете в игра за малчугана

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Как да станете по-добри родители

Това е наистина важно, защото формира основата на общуването ви с детето

Изборът на стол за хранене за мъничето е много важен.

Снимка: Shutterstock

Здраве

Как правилно да изберете детски стол за хранене

Има няколко неща, с които е важно да се съобразите