Да изберем спорт за детето

Кой е най-подходящият и какви са конкретните ползи от него

03 септември 2020 г.

Снимка: Guliver / iStock

Всяко дете натрупва в себе си много енергия, която има нужда да изразходва. Това е полезно за правилния растеж. Но понякога не е толкова лесно да се случи, особено ако детето е свикнало вече да се заседява по-продължително време. От родителите зависи да организират правилно деня му и да изберат най-подходящия от здравословна гледна точка спорт.

Футбол

Момчетата го обожават. А в последно време и момичетата проявяват интерес към него. Заниманията по футбол могат да стартират от съвсем ранна възраст, още на 4 години.

Снимка: Guliver /iStock

Този спорт е полезен, тъй като научава детето да работи в екип, стимулира чувството му за справедливост, учи на дисциплина и има редица физически предимства: увеличава мускулната сила, гъвкавостта, координацията, поддържа здравословен контрол на теглото и подпомага сърдечно-съдовата издръжливост.

Плуване

Прекрасен спорт, който може да се практикува още от бебешка възраст. Плуването подобрява работата и капацитета на белите дробове, учи на контрол на дишането, увеличава мускулната сила, буквално извайва мускулите и източва фигурата, развива гръдния и рамената, спомага за изправяне на стойката и е един от спортовете, които официално се препоръчват от терапевтите при гръбначни изкривявания.

Снимка: Guliver /iStock

Освен това плуването помага за справяне със страха от височини и вода. И е спорт, който веднъж научен, никога няма да бъде забравен.

Кънки на лед

Независимо дали става дума за фигурно пързаляне или хокей на лед, този зимен спорт става все по-популярен сред децата. Карането на кънки развива търпението и координацията на рефлексите. Тялото придобива ловкост, увеличава мускулната сила, подобрява сърдечно-съдовата работа и учи на изключителен баланс. Хокеят помага за постигането на бързина, докато фигурното пързаляне придава грациозност на движенията, елегантност и красива стойка.

Баскетбол

Баскетболът е чудесен начин децата да бъдат физически активни. Този спорт помага на срамежливите деца да заиграят в отбор и да започнат да изразяват себе си, да проявяват активност и да преодолеят бариерите в общуването. Чрез баскетбола те се научават и да контролират движението на телата си чрез защита и атака. Бързите подавания подобряват мисленето и рефлексите, насърчават координацията. А спринтирането с топка увеличава мускулната сила и развива ловкост.

Гимнастика

Спортна или художествена, тя е също сред популярните спортове сред децата. Първото и най-важно предимство на гимнастиката е балансът и гъвкавостта, които развива. Този спорт помага на детето да бъде максимално гъвкаво, също така и пъргаво. В социален аспект го учи да бъде целеустремено, силно и безстрашно.

Тенис

Тенисът изисква играчът да бъде пъргав и с бърза мисъл. При този спорт децата се научават да прецизират ходовете си, да използват в точния момент най-правилната техника, развиват сила и точност на ръцете. Тенисът също така помага за изграждане на мускулна сила и подобрява сърдечно-съдовата работа.

Джудо

Джудото е спорт, който улеснява всестранното развитието – във физически, емоционален и духовен план. То учи на сериозна самодисциплина. Джудото не е само битка и самозащита, то е и самоконтрол и концентрация. Макар да включва повторения на хвърляния и удари, детето се научава да ги практикува с различни умения, като всички следват правилата, установени за този конкретен спорт.

Източник: по материали на Pour Famme

 

Коментари
Последни видеа