Мамо, хайде на планк!

Или как едно фитнес предизвикателство може да привлече цялото семейство

29 април 2021 г.

Съществуването в хоум офис режим не винаги значи удар върху тънката ни талия – добрата форма е мисия възможна, независимо от интензитета, с който спринтираме между задачите край децата и домакинството. Тялото е единствения постоянен дом, който някога ще имаме, казва  Тони Гергова  и ни призовава да се включим в Be Fast Be Fit 30 Day Challenge. С колегата ѝ Виктор Стоянов мобилизират желаещите да подобрят кондицията си през целия април в социалните мрежи на Fast & Fit, като тренировките са напълно безплатни и се качват ежедневно под формата на сторита.
Не изискват специална екипировка или уреди.
Нужно е да отделяте от 20 до 30 минути на ден, препоръчително на гладно сутрин, и да проявите постоянство.

Be Fast Be Fit може да се превърне и в здравословно забавление за семейството – ето с кое упражнение според Гергова: „Планк е моят фаворит. В никакъв случай не е лесно, но пък винаги може да се обърне на състезание кой ще издържи най-много. Почти всяко упражнение може да се изпълни и от дете. Малко повече креативност, добра награда и тренировката ще се превърне в забавно състезание.“

Какво е планк?

Снимка: архив на треньора
В контекста на играта у дома упражнението може да бъде описано като "Тялото на мама оформя футболна врата, която е толкова ниска, че не мога да мина отдолу и директно ще я изкатеря".
На професионален език стъпките за класически планк са следните:

1. Застанете в позиция за лицеви опори на длани и пръсти на краката. Дланите ви трябва да са под раменете, краката леко разкрачени, а ходилата раздалечени. 

2. Спуснете се внимателно на лакти и сложете предмишниците на земята.

3. Задръжте тази позиция, като се стремите тялото ви да е право от главата до петите.

4. Стремете се да не залитате и тазът ви да не е прекалено ниско или високо. Ако усещате напрежение в гърба и кръста вероятно позицията ви не е правилна или коремните ви мускули са прекалено слаби.

Предизвикателството е подходящо за мъже и жени, независимо от степента на двигателната им култура.
Младите майки могат да използват голяма част от упражненията като ракета-носител към желаните килограми.
„Възстановяването и тренировките са различни за всяка дама и индивидуалния подход е задължителен. Съветът ми към наскоро станалите майки е да се обърнат към нас за модификация на някои от упражненията. Тук е моментът да спомена, че майките са доста по-изпълнителни и стриктни от татковците в залата, но пък по-бързо губят мотивация.“, споделя с усмивка Тони.
На въпроса има ли основни стъпки за добър имунитет при децата, когато светът им е затворен в онлайн обучение и пандемия, тя отговаря: „Движението е здраве. Времето вече е подходящо за всякакви активности на открито – разходки, каране на колело, тренировки навън, каквото и да е. Трябва да компенсираме месеците обездвижване вкъщи и принудителното стоене на компютрите, заради онлайн обучението. Редно е да възпитаваме децата да обичат спорта и да ги насочваме да опитват различни активни дейности, докато намерят най-любимата си.“

 

Коментари
Последни видеа

Смелост

09 февруари 2023 г.