Кубчетата LEGO навършиха 60 години

Популярната играчка е все така вдъхновяваща

Илюстрация: Guliver / iStock

Една от най-популярните играчки на света – кубчетата LEGO навърши 60 години.

Всъщност, датската компания LEGO Group започва да произвежда пластмасовите кубчета още през 1949 г., но те тогава са били доста различни от съвременните – били са кухи, с доста по-ограничени възможности за сглобяване, а моделите, създадени от тях, са били нестабилни и са се сривали, когато опиташ да ги преместиш.

За разработка на качествен и фирмен дизайн, както и за спазване на нормите за безопасност били нужни 9 години, така че кубчетата, които познаваме днес, се появяват през 1958 г.

Именно тогава Готфрид Кристиансен потвърждава теорията, че често пъти гениалните решения са съвсем прости, добавяйки в основата на кубчетата цилиндри, които обезпечават идеалното им сцепление, разказва letidor.ru.

Тази форма не претърпява значителни изменения и до днес. Така две кубчета, произведени с разлика от 60 години, могат да се комбинират лесно в един модел!

И до ден днешен, благодарение на тях и на своето въображение и любознателност децата могат да прекрояват света и да конструират невероятни макети. Защото има милиони начини няколкото вида кубчета да бъдат сглобени!

Интересни факти:

- Името на кубчетата в превод от датски език - Leg Godt означава „Играй добре“.

- За да се построи кула, висока до луната, са нужни около 40 милиарда кубчета LEGO.

- Отклоненията в размера на формите, използвани за производството на частите от LEGO, не надвишава 0,004 мм - това е по-малко от дебелината на косъм. Но точно тази точност гарантира идеалното захващане на кубчетата едно за друго.

- Кубчетата от тази компания се произвеждат в над 60 различни цвята.

- Арсеналът на LEGO съдържа повече от 3700 елемента.

- През 1999 г. е обявена за „Играчка на века“.

Коментари
Последни видеа