Учени от БАН създадоха робот в помощ на деца с аутизъм

"Анри едно" и "Анри две" имат още много таланти

12 юни 2019 г.

Илюстрация: Shutterstock

Учени от БАН създадоха два робота в помощ на деца с аутизъм и на възрастни хора.

"Анри едно" и "Анри две" имат още много таланти. Те притежават елементи на изкуствен интелект и дори могат да повикат помощ, ако животът ви е застрашен, съобщи БНТ.

“Анри две" е робот-лектор. Той е от помощ в общуването с деца-аутисти, които сложно приемат околните, особено непознати. Те често възприемат като агресия дори човешкия поглед.
"Анри" може да ги учи, без да ги плаши.

„Децата аутисти трудно приемат контакта с хора, както знаете, но роботът е нещо като техните играчки, разказва проф. Роман Захариев от Институт по роботика към БАН. - Те приемат обаче робота естествено, той е една интелигентна играчка, която в определен момент може да вкара необходимата информация. Това е и нашата идея. “

Другият робот "Анри едно" пък е идеалният роботизиран иконом. Ако е на служба при човек със затруднения или при възрастни хора, той може да загася лампи, да включи телевизора, да донесе лекарства или храна от хладилника.

"Анри" вижда така. Програмиран е да вдигне вилица от пода или дори да се обади на Бърза помощ, ако човекът е паднал. "Анри "анализира пространството с лазер и изчислява каква е безопасната траектория.

И двата "Анри" не приличат на хора. Това според учените е съществен момент. Защото понякога, макар и подсъзнателно, ако са проектирани с антропоиден вид, човек може да изпита страх и дори ужас от тях. Затова роботите си приличат на роботи.

Те вече работят експериментално в два дневни центъра, където носят книги от библиотеката, приемат команди и дори могат да отговарят. И двата "Анри" продължават „обучението си“ с  актьори от театър "Цвете", като записват крайни човешки емоции. Целта е, когато роботът се срещне с тях в реалния живот, да може да ги разпознае и да реагира адекватно.

 

Коментари
Последни видеа