Как родителите влияят на бъдещия шофьор

Подкрепата им е изключително важна

08 август 2016 г.

Снимка: Guliver / iStock

Психолози от Куинсландския технологичен университет съобщиха, че са успели да узнаят как родителите влияят на качественото учене на децата им да шофират. Това се случи на Международната конференция по проблемите на психологията на движението по пътищата и транспорта, пише medikforum.ru.

Начинаещите водачи карали най-внимателно, ако заедно с тях били мама и татко или поне единия. В тези случаи младежите най-много внимавали и спазвали Правилника за движение по пътищата, както показал екпериментът. Това ги подтиквало да спазват правилата дори повече от възможността да бъдат спрени от КАТ и да получат глоба.

Психолозите били удивени от това, колко бъдещите шофьори са чувствителни към оценките и препоръките на родителите си по този въпрос. Станало ясно, че те се безпокоят да не би мама и татко да останат недоволни от тяхното шофиране, а също така не искали да ги излагат на риск.

Специалистите отбелязват, че подкрепата на родителите играе важна роля в това, как младите хора се адаптират към ролята на шофьори.

Надя Горанова

Коментари
Последни видеа