Специалната връзка между баща и дъщеря

Как отношенията на момичето с татко влияят на целия живот

18 април 2019 г.

Снимка: Guliver / iStock

Позитивните отношения с бащата влияят на целия живот на момичетата - от както са съвсем малки, докато станат силни, уверени жени.

Любопитно, но тези отношения са по-скоро инстинктивни - младият, а след време и зрелият баща трудно може да си представи и винаги да бъде наясно от какво точно има нужда едно малко момиченце, но именно той се превръща в пример и мярка за мъжете в живота на момичето и след години.

Влиянието на таткото формира и неговото самочуствие и самооценка.

„Отношението на бащата към живота служи за пример на неговата дъщеря", казва Майкъл Остин, професор по философия в университета в Кентъки.

"Ако той има пълноценен и достоен живот, избягва лицемерието и приема собствените си грешки, тя ще има реалистичен и позитивен пример как да се отнася към света. Така ще придобие представа за големите въпроси на живота и ще се опита да бъде като него.” 

От пеленаче до малко дете

Има много татковци, които наред с майката полагат грижи от децата от първия ден - те къпят бебето, сменят памперси, приспиват, успокояват и това присъствие и усилията, които полагат, поставят начало на много важни взаимоотношения и са от изключително значение за всички стадии от живота на момичетата.

Това, че бащата отделя време да подкрепя съпругата си и да се грижи за бебето, моментите, в които помага на малката дама да проходи без да преплита крачета, когато я учи да кара колело и ѝ разказва приказки -


всички тези моменти оставят следи и един ден младата самостоятелна жена се стреми да открие такъв мъж за себе си, какъвто е бил баща ѝ за нея.

Снимка: Guliver / iStock

От дете до тийнейджърка

В периода на съзряването често някои бащи се отдръпват от своите дъщери с тяхното бързо променящо се настроение. Но точно това е времето, в което таткото трябва да бъде максимално обаятелен и да се опита да изгради доверие в отношенията си с девойката. За да се чувства тя в безопасност и да споделя какво се случва в живота ѝ. 

Когато е необходимо, татковците трябва да се извинят и да помолят да им прости, тъй като така показват своята обич и - нещо много важно: уважение. Това лекува неволно нанесените рани, които неизбежно се получават при съвместен живот и общуване.

Пораствайки, в живота на момичето се случват сложни ситуации и връзки, които то трудно би признало пред родителите си, но изградените отношения дотук би трябвало да му дадат увереност, че баща му ще го подкрепи и ще му помогне. Тази роля се пада на бащата - да създаде общуване, основано на доверие, независимо какви са житейските предизвикателства.

Съпричастността на бащата в живота на дъщерята е изключително важно - показва ѝ, че нейните чувства, приятелства, страхове, всичко, което я вълнува, е важно. Таткото е този, който внимателно ще я изслуша и ще покаже готовност да помогне - винаги, безусловно. Да намира време да я изслушва и да я предразполага да споделя, да бъде неин ментор, приятел, съучастник и подкрепа. Непосредственото участие на бащата в живота на младата девойка ще намали нейната несигурност и ще увеличи вярата в собствените ѝ възможности.

Какъв мъж ще избере един ден младата жена, дали ще има дългосрочна връзка с него - тези избори са също основани и директно свързани с взаимоотношенията, която момичето има със своя баща. Защото той е човекът, който уважава - нея, майка ѝ, жените, техните желания и чувства, тяхното мислене.

Еми Спасова

 

Коментари
Последни видеа