15 неща, по които ще познаете мъдрите родители

„Да бъдеш себе си в свят, който постоянно се опитва да те направи нещо друго, е най-голямото постижение”

06 юли 2019 г.

Снимка: Shutterstock

През първите 7 години децата се учат да възприемат себе си и света. Битието им се предопределя от средата, в която растат. Затова е много важно тази обстановка да бъде уютна, здравословна, любвеобилна и подкрепяща. Всички страхотни родители знаят, че е така, и правят нещата по по-различен начин от останалите, пише truththeory.com.

Какво знаят и правят по-добре мъдрите родители:

1. Опитват се да бъдат като своите деца, а не да ги направят по свой модел. Защото знаят, че хлапетата идват на този свят „чисти и неопетнени”, и се опитват да запазят тази перфектност.

2. Готините мама и тате не се намесват прекалено. Те разбират, че да си родител не означава да имаш деца, които да се облягат на теб, а по-скоро да направиш „подпирането” ненужно. Чрез своите думи, действия и поведение те учат малчуганите да разчитат сами на себе си и винаги да следват собствения си път.

3. Учат децата си да ценят връзката с вътрешната си сила, която имат. Защото знаят, че тази връзка е в основата на Вселената и е най-важната в живота, дори по-важна от отношенията с родителите. Те постоянно насърчават децата си да разчитат на собствените си инстинкти и да слушат сърцето си.

4. Добрите родители защитават, съхраняват и развиват дарбите на своите деца.

5. Те имат напълно реалистични очаквания за децата си. Подтикват ги винаги да правят това, което чувстват, че е правилно, дори и останалите да не разбират за какво става въпрос. Постоянно им повтарят, че всяко човешко същество има собствена съдба и само ако я следва, ще помни кой е, от къде идва, на къде отива и защо е на тази планета.

6. Не се отказват от своя живот и мечти в името на децата. Въпреки че са отговорни за щастието, образованието, здравето и благополучието на хлапетата, те са наясно, че носят отговорност и за себе си. И чрез всичко, което правят, се опитват да постигнат баланс в личен и семеен план.

7. Великите родители насърчават децата си никога да не търсят любов и одобрение вън от себе си, защото знаят, че всички се раждаме перфектни и носим в себе си цялата любов, щастие и похвала, от която се нуждаем, и която заслужаваме. Точно заради това те учат своите потомци никога да не стоварват отговорността за собствените си чувства върху други хора.

8. Прекрасните родители обучават на това как да се живее с отворено сърце. Съветват своите малки да не се отказват от любовта, въпреки всички разочарования, мъки и предателства, които ще им се изпречат на пътя. Защото любовта е живот. А откажеш ли се от любовта, се отказваш и от живота.

9. Те не поучават децата си да бъдат богати, а щастливи; да бъдат стойностни, а не преуспели.

10. Добрите родители подтикват децата си да се отнасят към всички живи същества с уважение, любов и състрадание, карайки ги да осъзнаят, че както те заслужават да живеят на Земята, така и всеки друг има право на това.

11. Свестните родители насърчават децата да уважават себе си и своята уникалност. Никога да не се отказват от собствената си вяра, за да угодят на някого, дори и това да дразни останалите. Защото, както е казал мислителят Ралф Уолдо Емерсън: „Да бъдеш себе си в свят, който постоянно се опитва да те направи нещо друго, е най-голямото постижение”.

12. Те обясняват на наследниците си, че животът е един експеримент. И колкото повече експериментираш, толкова по-добре. Добрите родители знаят, че няма граници за човешките възможности, освен тези, които сами си поставяме, и за това постоянно преминаваме през страхове и ограничения. И чрез своите действия и поведение учат децата си да правят същото, а то е: непрестанно да опитват и никога да не се страхуват от провал.

13. Умните родители казват на децата си да се вслушват в уроците на сърцето, защото знаят, че цялата мъдрост и съкровища, които съществуват на този свят, не могат дори да се сравнят със знанието, скрито във всеки от нас. Затова постоянно напомнят на рожбите си да се вглеждат и задават повече въпроси на самите себе се, а не на тези около тях.

14. Отличните родители подтикват малчуганите никога да не губят детското в себе си, уверявайки ги, че ще намерят повече щастие като „растат надолу”, а не нагоре.

15. Те възпитават децата си да оценяват хората по това, което имат в душите, а не в джобовете.

Източник: missis.bg

Коментари
Последни видеа