Кърменето - драма в много действия

Какво не знаете за това страхотно изживяване

Снимка: Guliver / iStock

Когато родят за първи път, много жени разбират, че не знаят нищо за кърменето, въпреки че са изчели камари с наръчници по въпроса и са слушали внимателно инструкциите на специалисти.

И въпреки, че то е най-естественото нещо на света, първите няколко дни след раждането хиляди млади майки минават буквално през ада, защото:

- детето не може да засуче;

- не иска да суче;

- нямат достатъчно кърма;

- не могат да разберат дали се е нахранило;

- не могат да свикнат с кърменето...

Всичко това е и вярно, и не е вярно, и има наистина полезни съвети, които, дори да не подготвят в пълнота майката и новороденото за общото приключение, което предстои, ще разсеят паниката. За нея просто няма място - кърменето е взаимна наслада, просто мислете за него именно по този начин!

В първите няколко дни след раждането нещата са като в мъгла, защото това е време за опознаване и свикване и с новороденото, и с всички нови процеси, протичащи в женския организъм. Всъщност, всичко е различно.

Отначало някои жени нямат кърма, при други идва точно навреме, но почти всички произвеждат достатъчно мляко за бебето си. Ето какво можете да направите, за да се радвате на това страхотно изживяване:

1. Нека подготовката за кърмене започне още преди раждането - това ще помогне да се чувствате по-уверени и спокойни. Разпитайте подробно здравни специалисти, вашите близки и приятели, които са преминали през този път, за да ви ориентират за някои важни аспекти, често срещани проблеми и как да се справите с тях.

Снимка: Guliver / iStock

2. Контакт кожа до кожа - Прегърнете бебето - голо или само с лека пеленка – и го долепете до тялото си. Това го затопля, успокоява и облекчава дишането му. Така бебето по-лесно рефлекторно започва да суче.

3. През първите няколко дни гърдите отделят коластра - златисто-жълта течност, която всъщност е вашето първо мляко. Тя е много концентрирана храна и бебето ще се нуждае от много малко количество – 2-3 чаени лъжички на всяко хранене.

Първоначално вашето бебе ще иска да се храни много често - на всеки час, а когато гърдите ви започнат да отделят мляко, постепенно то ще започне да суче по-дълго, на по-големи интервали.

4. Когато бебето започва да суче, рефлекторно гърдите ви отделят голяма струя мляко. При това бебето започва да суче и преглъща по-дълбоко и ритмично и често прекъсва да суче до нов прилив на мляко. Понякога притокът на мляко може да е много голям и бебето да се закашля - предвидете този момент и се консултирайте за него с медицинско лице.

5. Ако то заспи, преди да е настъпил момента на усилено сукане, може това да се дължи на неправилната поза на бебето спрямо гърдата.

6. Млякото може да намалее - след вземане на душ или топла вана, а също и при продължителен плач на бебето. Това е нормално.

7. Когато е гладно:

- новороденото става неспокойно;

- суче китката или пръстчетата си;

- хленчи;

- върти главичката си и отваря устата си;

Най-добре е бебето да бъде накърмено при тези ранни признаци, защото е много трудно да се кърми плачещо бебе.

8. Млякото идва: 2 до 4 дни след раждането гърдите се напълват с мляко и стават по-топли.

След всяко кърмене, организмът знае, че трябва да направи повече мляко за следващото хранене. Количеството му ще се увеличава или намалява в зависимост от честотата на кърменето. Ако през първите седмици замествате кърменето с други храни, млякото ще намалее. Не го допускайте!

Хранете бебето колкото и когато то иска – през деня и нощта (когато се отделя най-много хормона пролактин, който стимулира лактацията). Първоначално ще ви се струва, че само това правите. Но постепенно всичко ще се регулира.

Снимка: Guliver / iStock

9. Ако млякото потече спонтанно от гърдите - ще ви се случва много често. Притискайте гърдите с длани - нежно, но силно и носете сутиен за кърмачки – трябва да го сменяте често, защото се мокри и може да предизвика инфекция.

10. Изцеждането на мляко е наложително не само, когато трябва да излезете и да оставите някой да нахрани бебето, а и за да стимулирате лактацията. В женската консултация би трябвало да са ви обяснили, че помпата за изцеждане е сред предметите, които ще са ви най-нужни в първите месеци след раждането, затова си я набавете непременно.

11. Плоски и вдлъбнати зърна на гърдите - те са физическа особеност, нормална и срещана при много жени, също както и различните зърна на двете гърди. Но когато започнете да кърмите, детето може да не успява да засуче и да се дразни, вие да се притеснявате и така се получава омагьосън кръг от сълзи - вашите и неговите. 

За успокоение купете си силиконови зърна, като имате предвид, че може да не се наложи да използвате и двете, ако вашите зърна са различни. 

12. Колко често да кърмите бебето? Като правило е прието в през първите няколко седмици новороденото да се кърми най-малко осем пъти или повече в денонощието. Давайте му да суче когато е гладно, когато почуствате, че гърдите ви са пълни с мляко или просто ви се иска да го гушнете.

Не е възможно кърмачето да преяде!

Еми Спасова

Коментари
Последни видеа