10 грешни фрази, които родителите изричат

С какво да ги заместим, за да възпитаме уверени деца, според психолози

14 Юли 2018 г.
10 грешни фрази, които родителите изричат

Снимка: Shutterstock

Да вдъхваме увереност на децата, да не използваме изрази, които накърняват самочувствието; да не ги сравняваме с техни връстници или роднини, да не им казваме, че нещо не е по силите им.

Това са азбучни истини във възпитанието и мнозина ги знаят, но има и други, наглед безобидни фрази, зад които се крият неясни послания. Кои са те?

1. "Добра работа!“

Произнасяйки фразите „Браво!“ или „Добро дете“ всеки път, когато хлапето покаже някакво умение, го правите зависимо от вашето одобрение и съсипвате собствената му мотивация, сочат проучвания.

„Запазете похвалите за моментите, когато те наистина ще са оправдани и бъдете възможно най-точни в останалите случаи“, съветва американската психоложка Джен Бърман. Така например, вместо „Беше страхотен на терена!“, можете да кажете „Подаде хубав пас на съотборника си.“

2. „Практиката ни прави перфектни.“

Колкото повече време отделя детето, за да развие дадено умение, толкова по-добре го овладява. Изричайки това пред него обаче, упражнявате натиск върху крехката му психика. „Изпращате му послание, че ако прави грешки, значи не се труди достатъчно“, казва спортният психолог д-р Джоел Фиш. „Виждал съм деца да се самонараняват, само защото не са най-добрите, въпреки че се стараят. Вашата работа е да помогнете на детето да се справи с емоциите, а не да ги потиска.“  

Вместо да изисквате перфектност, подкрепяйте малчуганите, когато се трудят здраво. Така те ще се почувстват горди от прогреса, който са постигнали.

3. “Добре си, нищо ти няма!“ 

Когато децата паднат и одраскат коленете си, повечето родители им казват инстинктивно, че нищо лошо не се случило. Но тези думи могат да накарат хлапетата да се почувстват още по-зле. „Малчуганът плаче, защото не му е добре“, казва д-р Бърман. Ролята на родителя е да му помогне да се справи с емоциите си, а не да ги потиска.

Бърман съветва да го прегърнете, да обърнете внимание на раната и след това да му насочите вниманието към нещо друго.

4. "Побързай!“

Едва ли има родител, който да не изрича тази фраза, особено през делничните сутрини, когато всичко е разграфено до последната минута? Е, не е редно! Детето не може да закусва и да се облича едновременно, само за да не закъснее за училище, а вие – за работа. Но с натякването си да бърза можете да му причините силен стрес, убедена е детската психоложка д-р Линда Акредоло.

Ако смекчите тона, казвайки „Хайде да побързаме!“, показвате, че и двете/двамата сте от един отбор. А може да обърнете бързането на игра: „Кой пръв ще си обуе панталоните?“

5. “На диета съм.“

Ако детето ви гледа как всеки ден се качвате на кантара и говорите за килограми, калории и трансмазнини, ще развие нездравословно отношение към своето собствено отражение в огледалото.

По-добре кажете: 


„Аз се храня здравословно, защото се чувствам по-добре. Също така трябва да спортувам повече, а и навън е толкова приятно - ще отида да се поразходя.“, съветва педиатърът Марк Джейкъбсън.

По този начин не само, че ще предадете това ваше мислене на детето си, но и ще го вдъхновите и то да спортува.

6. „Не можем да си го позволим.“

Това почти винаги върши работа. Особено, когато смятате, че купувайки поредната играчка, разглезвате хлапето. Но по този начин изпращате подсъзнателно съобщение, че не можете да контролирате финансите си, което може да уплаши малкия човек, казва журналистката Джейн Пърл.

Репликата „Няма да ти купя това, защото пестим за по-важни неща“ ще свърши по-добра работа, а може да бъде и основа за провеждане на сериозен разговор относно управлението на семейния бюджет.

7. “Не говори с непознати!“

Малкото дете трудно би разбрало тази реплика, а и не е хубаво да настройвате наследника си към страх от всички непознати - все пак искате той да не расте изолиран от другите и да се научи да се справя сам в живота. Затова е много по-добре да му кажете: „Ако някой те плаши, притеснява или те кара да се чувстваш тъжен/тъжна, кажи ми веднага“, съветва Нанси Макбрай - изпълнителен директор на National Center for Missing & Exploited Children.

8. “Внимавай!“

Казвайки това на детето си в момент, в който то се клатушка на катерушката, увеличавате шансовете му да падне. Думите ви го разсейват и то губи фокус.

Ако се тревожите, по-добре стойте близо до него и го наблюдавайте внимателно без да се намесвате, докато не стане крайно наложително.

9. “Няма да получиш десерт, докато не си изядеш вечерята!“

„Използвайки тази реплика, величаете стойността на лакомствата пред тази на основната храна - точно обратното на това, което се стремите да постигнете“, казва родителският съветник Дейвид Лудвиг.

Репликата „Първо ще си изядем вечерята, а после – десерта“ върши по-добра работа.

10. “Нека ти помогна!“

Естествена реакция на всеки родител е да каже това, когато вижда как детето му се мъчи да направи нещо – да изреже фигурката по очертанията, да довърши пъзела или да построи кула от кубчета. Това обаче не е добре за него. „Вие подкопавате неговата независимост и то винаги ще търси вашата помощ“, казва психоложката Мирна Шър.

Много по-добре би било, ако му задавате насочващи въпроси, за да му помогнете да разреши проблема. Например: „Как мислиш - малкото или голямото парче е по-подходящо за оградата?“, "Защо мислиш така?“, „Опитай отново“…

Източник: missis.bg

Да поговорим

8 фрази, които правят от детето неудачник

Да поговорим

50 фрази, които е важно да казвате на своите деца

Още от Заедно

Не е трудно да измислите игри срещу скуката.

Снимка: Shutterstock

18 идеи срещу скуката

Има знаци, които издават емоционалния потисник.

Снимка: Shutterstock

16 признака, че човекът до теб ти вреди

Рисунка: Дара Ивайло Георгиева, 7 години

Честита Баба Марта

Отворена книга, кафе и кокичета. Снимка: Getty 

 

Ремарк за парите

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

Не е трудно да измислите игри срещу скуката.

Снимка: Shutterstock

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Не е трудно да измислите игри срещу скуката.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

18 идеи срещу скуката

Лесни и креативни начини да забавлявате децата, докато са у дома (Част II)