Те не знаят, че се срамуваш...

Ценни стратегии и тактики, за да помогнем на свенливото дете

14 Февруари 2021 г.
Те не знаят, че се срамуваш...

Снимка: Guliver / iStock

Какво да правите, за да превърнете детето си от свито и срамежливо, затворено създание, в открита и жизнерадостна личност? Обърнете се към психолог, ще ви кажат много специалисти.

Обаче: винаги има и план Б, който ще проработи безотказно, ако сте търпеливи, упорити и превъзмогнете своите притеснения, че хлапето ви е необщително. Майките са родени психолози, ще успеете, стига да послушате интуицията си и следните съвети: 

Погледни ме в очите

Елементарно е, но непосилно за срамежливото дете да гледа в очите и приятелчетата си, и непознати. Ще го познаете по погледа, който все бяга и се отклонява встрани. Ако го накарате да общува с поглед, ще превъзмогнете огромна част от свенливостта му. Но не със строгост: „Гледай ме в очите, като ти говоря!“, а бавничко, с упражнение игра.

Правилото: кой ще издържи повече да гледа другия, без да мигне, или пък да се втренчи в някакъв предмет, да речем ябълка, и да си я представи като смешен дебел човек, без да се разсмива. Ще видите, че работи!

По-често на гости

Уговорете се с майките на други деца от детската или от училище да си играят по-често заедно или го водете при ваши приятели с деца. Но е много важно да подготвите вашето хлапе предварително за това как да подходи към гостите. Обяснете му, че те не знаят, че то се срамува, затова няма нищо страшно да се позабавлява с връстници на рождените им дни.

Порепетирайте като в театър: как ще влезе, какво ще каже, на кого ще поднесе подаръка, къде ще седне, как ще си вземе от лакомствата...

Артистичните умения – наблегнете на тях

Помогнете на малкото да преодолее срамежливостта си, като открие актьора у себе си - предложете му да стане главен герой в домашен театър. И вместо да се свива притеснено в ъгъла, го приобщете, като измислите приказка и му помогнете да влезе в нея.

Първо се погрижете за декора и облеклото, помогнете му да свали напрежението, като започвате представлението в едно и също време.

Окуражавайте го да изрича репликите си с подходящата интонация и жестове, сменяйте ролите, забавлявате се с пантомима, с рецитации и ще видите как полека-лека детето ще се отпусне.

Ами ако...

Това е страхотна терапия – поиграйте на „Ами ако изведнъж почувстваш, че вече не се срамуваш, какво ще направиш/кажеш?“

Упражнението с представянето на това и онова е много полезно и в други ситуации, но в конкретния случай, на свитото дете, бързо ще усетите прогрес. Но при условие, че не го припирате и не му се карате.

Учете детето да говори свободно за чувствата, мислите и възприятията си – не е никак трудно: „Какво си помисли, когато видя новото дете в градината – симпатично ли е, как предполагаш - дали ще се сприятелите?“ „Да не би да се притесни, че учителката те изпита? Ами ако изведнъж се събудиш, отидеш на училище, тя те вдигне и ти си кажеш целия урок гладко и без да се срамуваш – нали ще бъде велико? “

Съумеете ли го накарате да се отпусне, битката е почти спечелена. Ще я спечелите изцяло, когато това се превърне в практика.

Нови неща

Нови приятели, нови чувства, ново излъчване, даже нови храни – стимулирайте новото в неговия живот, онова, което ще повдигне настроението и самочувствието му. И обратно – никога не подчертавайте неговата свитост и уязвимост, не го критикувайте, особено пред други хора – детето е такова, каквото е, и ако не проявите такт и умения на психолог, няма да разчупите обвивката, което то е изградило около себе си. Но разчупването трябва да стане леко, нежно. Това може да се случи само, ако детенцето ви има пълно доверие.

Още нещо: не се дръжте с него като с болен или тъжен човек, защото то не е нито едно от тези неща. Няма смисъл да го утешавате и да му треперите, споделяйки уж тихо, а така, че то да чуе, че е много срамежливо. Просто то има друга нагласа за света и можете да превърнете стеснителността в общителност само с любов.

 

Образование

Срамежливото дете

Образование

Възпитание на характера с Алфонсо Агило

Да поговорим

Най-доброто възпитание – да не възпитаваш

Още от Заедно

Шакира. Снимка: Instagram

Шакира разказа за възпитането на синовете си след развода

Разтворена книга и цвете в нея. Снимка: Getty

Когато всички мислят еднакво

Неглижирането на някои поведения във връзката не помага за запазването ѝ.

Снимка: Shutterstock

Две неща, които могат да разрушат и най-красивите взаимоотношения

Марк Антъни и Надя Ферейра Снимка: Getty

Марк Антъни и Мис Вселена Надя Ферейра разкриха името на сина си

Дженифър Анистън. Снимка: Instgaram

 

Дженифър Анистън издаде необичайна книга

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

Домашният любимец носи много ползи на децата.

Снимка: Shutterstock

Дете, което наднича през вратата. Снимка: Getty

 

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Дете, което наднича през вратата. Снимка: Getty

 

Мнение на специалиста

Детето е взело пари, без да пита

Как (не)трябва да реагират родителите

Писането на хартия помага срещу стреса.

Снимка: Shutterstock

Здраве

Водете дневник срещу ежедневния стрес

Така ще преборите натрупаната умора и неприятности, а след време ще имате мили спомени, които да прелиствате

Дете върви по катерушката. Снимка: Getty

Здраве на семейството

4 прости правила за игри без травми

Как да осигурите безопасността на вашето хлапе на детската площадка