VIII-и месец от бременността – „синдромът на гнезденето“

Бебето е почти готово за раждането

13 февруари 2021 г.

Снимка: Guliver / iStock

В осмия месец бъдещите майки се чувстват все по-комфортно в емоционален аспект – успокояват се, макар и във физическо отношение да не им е по-леко. Някои развиват т. нар. синдром на гнезденето - своеобразна психологическа подготовка за настъпването на края на бременността.

Сърцето на бебето е вече практически съвършен орган. Малкият отвор между предсърдията ще се затвори веднага след раждането. Протичат и последните етапи на усъвършенстване на всички системи: централната нервна система, ендокринна, имунна.

Външно също има значителни промени. Чертите на лицето изглеждат завършени, телцето е чисто – от покриващата го смазка е останало само колкото е необходимо да премине леко по родовия път. Ноктите вече се показват леко над пръстчетата.

Малкото е почти готово за раждането, но му трябва още време, за да порасне на ръст и тегло. С тази задача ще се занимава усилено през останалите седмици. Сега то тежи около 2,5 кг. и е "високо" около 45 см.

Психология и здраве

Все по-често се усеща напрягане на матката, но няма страшно – тя така „тренира“ за предстоящото раждане. Ако обаче напрежението възниква прекалено често и се появява и болка, трябва незабавно да посетите своя гинеколог. Ако неприятните усещания преминават бързо, място за безпокойство няма.

Що се отнася до психологическото състояние, то зависи много от темперамента на жената и от условията ѝ на живот. Ако чувствате загриженост, съпричастност и обич от своите близки, ако с удоволствие очаквате първата среща със своето детенце, то и настроението ви ще остане стабилно, а и плодът няма да чувства никакъв дискомфорт.

Ако обаче ситуацията не е съвсем добра, то правилното решение е да не се обръща внимание на неприятностите и да се съхрани максимално спокойствие. Определете си приоритети – сега най-важното нещо на света е вашето дете и самата вие, като гарант и опора за неговото съществуване. Затова не се разстройвате и не се вживявайте в разни глупости – търсете радостните неща, моменти и места, тогава животът ще се обърне към вас със светлата си страна.

Към 36-ата седмица коремът леко се отпуска и матката се отдръпва от диафрагмата. Дишането леко се облекчава, което е своеобразен сигнал, че раждането може да започне всеки момент. При поява на кръвотечение или рязко изтичане на околоплодните води, незабавно идете в родилния дом.

Изследвания

В плана за регулярни изследвания промени няма. Както и преди, при всяко посещение при гинеколога се извършват:

• измерване на теглото и кръвното налягане;

• анализ на урината за съдържание на захар и белтък (прави се 1-2 дни преди планираното посещение при лекаря);

• обследване на ръцете и стъпалата за поява на отоци, краката за поява на варикозни вени;

• контрол на работата на сърцето на плода (преслушване със стетоскоп);

• определяне на размера на матката чрез външно обследване и сравняване на нейния размер с характерния за този период на бременността;

• измерване на височината на дъното на матката;

В 32-ата - 34-ата седмица се провежда и ултразвуков скрининг, за да се направи функционална оценка на плода, да се установят някои пороци на развитието, които се проявяват в късните периоди на бременността, и да се уточнят методът на раждане и тактиката за провеждане на раждането.

В някои случаи се налагат и допълнителни изследвания:

•  доплерометрия (ултразвуков метод за определяне на кръвотока) при риск от заболяване на сърцето на плода;

• анализ на урината за бактериурия (наличие на голямо количество микроби), ако жената е заболяла от пиелонефрит.

Красота

Да се чувствате като неземна красавица и покорителка на сърцата в осмия месец на бременността е доста трудно постижимо. Но ако си спомните, че вътрешната красота, която буквално струи от всяка бъдеща майка, е по-важна, ще добиете увереност в себе си и в това, че скоро отново ще бъдете привлекателна и при това - много по-женствена отпреди.

Основни причини за безпокойство са периодичните отоци, варикозното разширение на вените и спазмите на мускулите на краката. Ако имате каквито и да било физиологически изменения, които предизвикват безпокойството ви, непременно потърсете специалист. При необходимост, той ще проведе медикаментозна терапия за облекчение на състоянието. И спокойно - всички тези неприятности изчезват непосредствено след раждането или много скоро след това.

Коментар на д-р Наталия Викторовна Лобес от руската болница „Лапино“ за положението на бебето в утробата:

Най-благоприятното положение на малкото в матката е главичката му да е насочена към входа на малкия таз на жената. Обаче: в 3–5 % от случаите положението на детенцето е обратно – с таза и крачетата надолу.

Положението се установява при преглед от гинеколога, а след това се потвърждава при ултразвуково изследване.

УЗИ позволява да се определят и размерите на плода, също така аномалиите в неговото развитие, както и да се установи разположението на плацентата. При това обезателно се определя видът на тазовото ориентиране, разположението на крачетата, сгъната или разгъната е главичката (степента на разгъване), разположението на пъпната връв (има ли обвиване).

При откриване на тазово ориентиране е много важно да се оцени маточно-плацентарния кръвооток и да се определи дали има патология на пъпната връв. За това се използва доплерометрия.

При тазово разположение има определени особености и съществува голяма вероятност да възникнат различни усложнения. Затова е много важно да се прецени как трябва да се поддържа бременността от момента на констатирането на тазово разположение до срока на раждането и да се избере рационален метод за раждане.

Имайте предвид, че тазово разположение, установено в 28-ата седмица на бременността, изобщо не е задължително да се запази до раждането.

До 36-ата седмица положението на детето в матката може да се измени с гимнастически упражнения. Така в 29-ата - 33-ата седмица може не само плодът да се обърне, но и да се регулира тонусът и спонтанната активност на матката. След обръщането плодът трябва да се фиксира с бандаж.

Ако въпреки положените усилия бебето не се обърне, бременната трябва да бъде хоспитализирана в 38-ата седмица, за да се подготви за раждането. След оценка на състоянието на майката и плода, а също като се вземе предвид протичането на предишни бременности и раждания, се взема решение за метода на раждане – по естествен начин през родовия път, или с цезарово сечение.

Източник: letidor.ru

 

Коментари
Последни видеа