6 признака, че сте лоша майка

Не като упрек, а като подсещане какво може да коригирате в поведението

15 април 2022 г.

Снимка: Getty

Когато родителството е по-скоро тежест, отколкото вдъхновение, това е лошо.
Трудно е майката да е подготвена за всички предизвикателства.
Има обаче няколко сигнала, че тя не се справя добре и, че трябва да промени поведението си.
Кои са те, изброява д-р Клеър Маккарт.

Наказва децата
Според Американската академия по педиатрия "агресивните" дисциплинарни практики като викане, крясъци и пляскане на шамари, са лоша идея. Проучванията не само показват, че са неефективни, но могат да имат и дългосрочни отрицателни ефекти.
Децата, които са наказани, са склонни да развиват агресивно поведение.

Непоследователна е
Ако сте наложили определени ограничения и правила, трябва да ги спазвате стриктно. Не отстъпвайте и не ги променяйте под натиска на детето. Вашето несериозно отношение му дава нагледен пример, че правилата могат да се нарушават. И ще пробва всеки път дали това прекачване на границите, няма да му се размине. Дори и да наруши правилата, не забравяйте да определите наказание за това - покажете на детето защо не трябва да прави това.

Не контролира настроението си
Родителството е най-трудният етап в живота. Но все пак трябва да бъдете модел за подражание. Не позволявайте на настроението да ви прави уязвими или да си го изкарвате на детето си. Ако сте разстроени, се уверете се, че не изливате разочарованието си върху него. 

Рядко общува с детето
Поради амбиции, преследване на кариера, натоварен живот в офиса, много родители нямат достатъчно време дори да говорят с децата си. Така малчуганите остават насаме с преживяванията, таят тревогите в себе си, или търсят подкрепа в други хора.

Дава скъпи подаръци
Често родителите се опитват да дадат на децата си скъпи неща, за да компенсират липсата на време и общуване. Те се надяват така да поддържат връзка с детето. Всъщност единственият резултат е, че детето свиква с повод и без повод да получава скъпи неща и в крайна сметка това винаги има лоши последици.

Сравнява детето си с другите
Златното правило на родителството е да не сравнявате детето си с другите. Независимо дали става въпрос за спортни постижения, за успеха от теста по математика или български. Способностите на детето никога не трябва да бъдат поставяне под съмнение.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа