9 неща, които да правите у дома с децата

Така не само ще забавлявате малчуганите, но и ще ги научите на нещо полезно

20 септември 2020 г.

Снимка: Shutterstock

Някога опитвали ли сте йога с детето си? Или да правите заедно научни експерименти? Използвайте почивните дни не само за разходки, спорт и игри на открито, а и за различни креативни занимания у дома, които до този момент не сте пробвали или не сте се сещали да опитате. Предлагаме ви 9 идеи, които ще бъдат забавни както на по-малки, така и на по-големи деца, а защо не и на родителите.

Снимка: Shutterstock

Йога животни

Щъркел, котка, крокодил, пеперуда, кобра… Общото между тях е, че освен представители на фауната, са и пози в йогата. Ако предложите на детето да се раздвижите заедно като играете йога, може и да не срещнете възторжено одобрение. Съвсем различно и определено много забавно ще е, ако заедно разгледате и опитате различните пози в йогата, които носят имена на животни. А има и пози с имена на растения. Може да измислите и ваши си истории за всяка асана. Това занимание е освен забавно, но и много полезно за децата, тъй като различните пози имат различен лечебен ефект върху тялото. Йога например се препоръчва при гръбначни изкривявания.

Джурасик свят

Ако детето е въодушевено от света на динозаврите, може заедно да изработите модели от хартия и да ги изрисувате. Търсейки в интернет или книгите как точно са изглеждали различните видове, ще надникнете по интересен и занимателен начин назад в историята и детето ще научи много нови неща – какви растения е имало в тази епоха, защо са изчезнали динозаврите, кои са били най-големите и кои най-малките. Това си е истински урок по история и биология едновременно.

Научни експерименти

Има специализирани сайтове, в които показват как от обикновени домашни материали може да направите истински химични опити, без опасност от изгаряне или разрушаване на дома. По телевизиите също често показват такива безобидни и напълно подходящи за деца експерименти, които лесно може да повторите и сами. Най-елементарното – покажете колко тежат различните течности и как олиото остава над водата и не потъва в нея. При разклащане двете се смесват, но ако оставите съда на масата, те отново се разделят.

Снимка: Shutterstock

Сагата за Хари Потър

Или друга интересна история, любима на детето. Подредете си специален кът за четене на тези истории в един от ъглите на детската стая. Може да си направите и импровизирана палатка, да запалите фенер и да пуснете подходяща музика. След това седнете заедно и четете от книгата. Ако историите са свързани с определени места, които съществуват по света, моментът е подходящ да ги потърсите на таблета и попътувате из тях виртуално. Това помага на децата да визуализират по-конкретно атмосферата в книгата, а така също и да разгледат един нов свят, до който може и да не достигнат – ако например е Гренландия.

Рециклиране

С децата може да опитате също така да рациклирате различни изостанали от предния ден храни и да създадете от тях нещо ново, интересно, вкусно и атрактивно. Така не изхвърляте храна, стимулирате фантазията на малчуганите и освен това ги учите на полезни умения в кухнята. В крайна сметка никой не знае дали между тях не се крие нов шеф готвач.

Японска анимация

Светът на мангите и аниметата е завладяващ, особено за по-големите деца. Бихте могли заедно да опитате са създадете своя книжка или филмче, като предварително нарисувате в съответната стилистика герои, измислите сюжет и замисите интересна интрига, каквато винаги има в този жанр.

Приказки за слушане

Потърсете детски книги за слушане или останали от вашето детство записи с актьори на популярни детски книжки и пиеси. За децата ще бъде интересно да се срещнат по такъв начин с познатите си истории, а за вас ще бъде приятно и носталгично връщане в миналото.

Винтидж комикси

Може да потърсите в интернет комикси от вашето детство и заедно да ги прочетете. А след това да се опитате и сами да създадете свои – с рисунки и история, измислена от децата.

На гости на зоопарковете

Няма как да посетите всички зоопаркове и аквариуми по света и да видите на живо техните обитатели. Но има интернет, който ще ви позволи да надникнете в техния свят отдалеч и да се разходите по алеите, ако не на всички, то на голяма част от известните паркове.

По материали от Donna moderna

Коментари
Последни видеа

Ако ти ме помниш

25 октомври 2021 г.