Контрацепция чрез приложение за смартфон?

О, да и дори е по-ефикасна от хапчето

23 януари 2018 г.

Снимка: naturalcycles.com

Кой друг, ако не жена, при това с Нобелова награда по физика, ще измисли приложение за смартфон, което предпазва от бременност? Правилно, няма кой. Затова, след като прави велико научно откритие (трудно ни е да обясним какво точно, но няма връзка с настоящия материал), д-р Елина Берглунд и съпругът ѝ Раул Шъруиц (също физик) създават Natural Cycles.

Когато Елина спряла да взима орални контрацептиви, тя искала ефикасен и здравословен начин да контролира фертилността си.

За да улеснят семейното планиране, двойката физици използвали математическото си ноу-хау и създали специален алгоритъм, който е в състояние да определи в кои дни жената е фертилна и в кои не е, като всичко е изчислено спрямо сутрешната базална температура на тялото.

И именно това прави Natural Cycles различно - то отчита менструалните и овулационни цикли на конкретния си потребител. "Невероятно вълнуващо е, че вече има одобрена алтернатива на традиционния контрол на раждането и може да използваме технология вместо лекарства", казва Елина пред Business Insider

Това е и първият път изобщо, в който мобилно приложение е удостоено с медицинско одобрение да бъде ползвано като контацептивен метод в Европейския съюз, класифицирано е като медицинско изделие, като е получило одобрение и от Tuv Sud - сертифициращият орган, който казва, че продуктът може да бъде продаван като медицинско изделие за контрацепция. Това означава, че е класифицирано като хапчето, спиралата и презервативът на територията на Европа.

Добри новини и относно ефикастността на Natural Cycles (която е една от причините да бъде сертифицирано) - 9% е шансът да забременеете, ако използвате контрацентивни таблетки, срещу 7% за приложението. Д-р Берглунд казва: "Жените по света се интересуват и биха използвали нехормонални и неинвазивни форми на контрацепция и сега имат нова, клинично тествана и одобрена от регулаторите възможност."

Надя Горанова
 

 

Коментари
Последни видеа