Мила Попнеделева-Генова: Обичам да измислям усмихващи неща

Детето в мен не спира да рисува, казва известната авторка на приказки и илюстрации

19 ноември 2016 г.

Една от приказните картинки на Мила

Приказен живот живее Мила - живот на фантазии, весели приказки, на разкошни картини, рисунки и илюстрации към историите, които измисля.

След като децата заобичаха нейните книги „Шумоленето“, „Приказка просто така, прасешка при това“, „Страшна приказка“ и „Ми не ми се спи“, в галерия „Арт алея“ тя представи изложбата ”Книги от Мила”. В нея видяхме и най-новата ѝ книжка, и много рисунки от малки (по)читатели, направили собствени илюстрации по приказките ѝ, а също реплики по нейните картинки от книгите.

„Дакел, не! или мечките 2” - как измисли това смешно заглавие, Мила?

Исках да звучи като втора част на филм, защото е продължение на книжката ми за мечките „Ми не ми се спи”.

Вдъхновена е от моя собствен пакостлив дакел. Той направи толкова невъобразимо ужасни бели за двете години, откакто го взехме, че трябваше да направя всичко възможно да ги погледна откъм смешната страна, за да не се побъркам. Така че на мечешкото семейство от първата книжка и по-точно - на майката Мечка натресох един дакел, като моя и да се оправя тя с него по мечешки. Мисля, че много весело се получи. Има и леко поднесена поука за това, че носим отговорност за домашните си любимци.

Почти всичко в книжката е лично преживяно. Правих я с изключително удоволствие. Четях приказката и всяка случка първо на сина ми за одобрение. Имам си скала за негов смях, по която преценявам дали съм я разказала достатъчно добре. Той много се смя, ама много. Караше ме постоянно да му я чета. Бях щастлива, като я правех.

Изпитвах радост от измислянето ѝ, от всяка хрумка, от работата и с линеарните рисунки, и с акварела - аз рисувам с лекота и удоволствие. Толкова се радвах на всяка илюстрация, че след като я направех, я гледах доволно и ходех да се почерпя с нещо сладичко от веган ресторантчето до нас, като награда за нея.

Оставих си 4 месеца да работя само по моята книжка и отложих всички поръчки по други проекти. В нея си позволих да направя всичко, каквото искам. Книгата е един мой свободен танц и игра с възможностите ми.

Всичко има логическо обяснение и не присъства случайно - идеята, самата приказка, илюстрациите, вицът в малките илюстрации, балансът илюстрации и текст, оставянето на бели полета, за да има въздух в книгата, четимият шрифт, защото е важно децата сами да могат да прочетат приказката…

Страници

Коментари
Последни видеа

Автомобил и дърво

19 януари 2018 г.