Семейни забавления на вилата

Защо е важно да сте с децата сред природата при всяка възможност

30 август 2019 г.
Семейни забавления на вилата

Снимка: Guliver / iStock

Решили сте да бягате колкото се може по-често от градските проблеми и шумотевици в райското си дворче на вилата, където въздухът е чист, а природата – великолепна. Идеята да се озовете там още в петък вечер след работа ви блазни през цялата седмица, но да накарате децата да дойдат с вас е трудна работа.

Особено ако са поотраснали и в някое от предпубертетните си настроения, а за тийнейджърите да не говорим – на тях им е най-комфортно в градския апартамент, пред компютъра и не можете да ги изкарате оттам с никакви аргументи в полза на разходките сред красива гора.

По-малките пък често се инатят, без да обяснят каква логична причина имат да откажат пътешествието до семейния дом сред природата. Просто по инерция казват: "Не искам".

Най-лесно е да ги оставите, да вдигнете ръце и да отпрашите сами, но да идете именно с децата на вилата е важно! 

Защото там човек чувства простора и свободата, които да го заредят за седмицата напред, там по-добре се общува и с малките, и с големите, там всичко е по-приятно – и спортът, и четенето, и игрите.

Имате шанс да ги придумате успешно, ако измислите интересни и полезни занимания, които да са приятни за всички членове на семейството. Ето един добър план от 7ya.ru за уикенд на вилата, който ще ви послужи, ако сте се уморили от увещания към децата да дойдат с вас.

Как да направите така, че на никой да не му се иска да се върне в града?

Разхубавяване на градината

Предложете на цялата фамилия да помогне кой с каквото може, за да превърнете вилата и градината към нея в най-прелестното местенце с удобства за всеки. Може първо да се посъветвате с ландшафтен дизайнер къде какво да насадите, как да направите алпинеум със сукуленти и цветни декоративни растения.

Помолете децата да участват в процеса, като предварително изберете с тях зеленината, която да насадите. Или пък да направят и нарисуват украса за верандата, ако ще правите парти. Или да изрисуват оградата с маргаритки и пеперуди, докато мъжът ви коси моравата.

Един наистина свеж обед

След като поработите добре, се отдайте на готвене, но заедно. Готвенето сближава! Шишчетата оставете за вечерта, когато ще ви дойдат на гости и приятели, а на обед сварете зеленчукова супа от това, което расте във вашата градина или в двора на съседите. Идеята на цялото преживяване е да внесе свежест в живота ви, а какво по-свежо от една салата от пресни зеленчуци или борш?

Тихият час

Следобед е времето, в което най-после имате време да почетете малко, излегнати в хамак, или направо на тревата. Всеки от семейството има нужда да се усамоти с любимото си занимание, затова оформете различни зони за почивка на открито, слагайте слънчевите очила, намажете се със слънцезащитен крем и се отпуснете.

Ако времето ви подведе и завали, не съжалявайте, а предвидете удобства за излежаване пред камината в къщичката или си устройте семеен следобеден киномаратон.

Всички се къпят

Ако ви провърви с хубаво време, бързо се отправете към близкия басейн, река, езеро или море. Вземете надуваеми кресла или играчки, ако хлапетата са по-малки, снабдете се с водни пистолети. Дори малък надуваем басейн в средата на двора върши работа, за да се отдадете на водно удоволствие.

Вечер с приятели

Снимка: Guliver / iStock

Въглените в скарата вече тлеят, а маринованото месо мирише вкусно на масата. Волните вечери на вилата са идеалното време и място, за да се видите с приятели, с които просто няма кога да го направите през седмицата.

Поканете приятелчета на децата си с преспиване, споделете с близки хора хубавите емоции сред природата. Уютната атмосфера ще допълни украсата на двора, подправена от красиви фенери и свещи на масата, от любима музика и игри. Ще увлечете малките в семейните забавления, вместо да стоят пред телевизора, ако на вилата се запасите с шах, табла, Не се сърди, човече, зарчета за игра на Барбут или Генерал, Монополи, карти. Ако не разполагате с тях, може да измислите игра, например на асоциации или на Познай кой съм аз.

Всеки си намисля името на някой известен човек и за да познаят останалите кого сте намислили, ви задават въпроси, на които може да се отговори само с „не“ или „да“. Тази игра е интересна на всяка възраст, а ако най-малките още не спят, можете да играете не с имена на знаменитости, а с анимационни или приказни герои.

Сутрешна гимнастика

Утрото задава настроението на целия ден, затова в първите часове след ставането се постарайте да сте максимално добронамерени и весели. Какво по-разведряващо за едно приятно събуждане от спортно състезание на открито за цялото семейство? Може да си съставите маршрут за пробег, може да си измислите упражнения на двора.

Ако на вилата не разполагате с волейболна топка, федербал, нито колела, импровизирайте с някакво спортно развлечение и непременно измислете награда за победителя.

Марина Атанасова

Здраве

Семейният живот е важен за здравето колкото гените

Здраве

Настъпването на пубертета зависи и от килограмите

Заедно

30 идеи какво да правим заедно с децата през лятото

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

Има издайнически знаци, които показват какъв тип човек стои срещу вас.

Снимка: Shutterstock

Родителите трябва да се научат да изслушват децата.

Снимка: Shutterstock

Забавните приключения на любимите герои ще зарадват най-малките.

Снимка: Cartoonito

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Певицата Шер. Снимка: Getty

 

Новини

Шер поднови връзката си с младия Александър Едуардс

Влюбените бяха засечени да вечерят в ресторант Funke в Бевърли Хилс

Майка изпраща детето си на училище. Снимка: Getty

Образование

Защо плачем, когато изпращаме детето на училище

Майка написа искрен пост и сподели нещо близко и разбираемо за много родители

Отворена книга, есенно листо и ябълка. Снимка: Getty

Заедно

Ако ви трябвам

Има начини детето да научи правилно цветовете.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

На каква възраст децата научат цветовете

И по какъв начин може да им помогнете да направят това по-лесно

В даден момент на вратата на детската стая е възможно да се появи табелка "Не влизай".

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

3 причини защо децата е полезно да имат тайни от родителите

И как да ги предразположите да ви се доверят

Таткото може да бъде включен в грижите за бебето.

Снимка: Shutterstock

Здраве

Как да накарате таткото да се почувства специален

След като бебето се появи, той лесно може да остане в сянка