Знаете ли, че съществува музей на разбитите връзки?

Идеята за създаването му хрумва на двойка хърватски художници

22 октомври 2019 г.

Снимка: Shutterstock

Всеки има поне една трагично приключила връзка в живота си. Особено ако сте живели заедно с партньора си, е много трудно да продължите напред. Толкова много неща ви напомнят за миналото – особено вещите в дома ви. Е, хората са се погрижили за това.

Съществува музей на разбитите връзки/сърца и се намира в Хърватия.

Идеята хрумнала на двойка хърватски художници – Олинка Виштица и Дражен Грубишич, която се разделила през 2003 г. Двамата нямали идея какво да правят с предметите, които символизират връзката им, и затова решили да ги съберат в една малка колекция, като предложили на свои приятели да добавят нещо от себе си. Така колекцията придобила по-големи и по-големи размери.
Мълвата за тази необичайна арт сбирка се разнесла доста бързо, след като пресата се заинтересувала от идеята.
Скоро бившата двойка започнала да получава всевъзможни предмети от различни хора, които хем искали да се отърват от спомените си, хем не можели да изхвърлят предметите, емоционално обвързани с предишния им живот.
Също така започнали да получават писма от наскоро изоставени хора с разбити сърца, че това много им е помогнало, за да продължат напред.

Музеят на разбитите връзки се превръща в абсолютна атракция, а Олинка и Дражен, които така и не се събрали отново, се заемат да организират изложби в големи градове по цял свят – от Истанбул до Ню Йорк.

Музеят си спретва истинско световно турне в периода 2006 – 2010 година. Докато пътуващата атракция не се установи за постоянно в Загреб и така се превръща в първия частен музей за разбити връзки в Хърватия.
Само за една седмица след откриването е посетен от над 1000 души, които били любопитни да видят какво остава, след като чуждите връзки се разпаднат.
Сред предметите могат да се видят най-стандартните и най-щурите неща – от писма, плюшени мечета, сърца, белезници с пухчета, до обезобразени градински гномове, сватбена рокля, протеза за крак, брадва и други. Дарителите са анонимни (ако пожелаят), но оставят кратка бележка с описание на предмета и историята около него.

Добра идея, нали? Днес такъв музей можете да видите в 45 града (като пътуващи изложби) и в 2 за постоянно.

Целия текст четете в Обекти.бг

 

Коментари
Последни видеа