Бременната няма нужда от витамини на хапчета

Нужна ѝ е фолиева киселина

Снимка: Shutterstock

Бременните, които се хранят разнообразно и редовно нямат никаква нужда от допълнителен прием на мултивитамини нито на хранителни добавки през всичките 9 месеца, пише авторитетното британско списание Drugs and Therapeutics Bulletin.

Авторите на проучването подчертават, че повечето изследвания и съвети за прием на добавки през бременността са от проучвания на жени в слаборазвити и бедни страни, където по принцип храненето е недостатъчно или еднообразно.

Страхът, че ще лишат бебето

Много жени пият мултивитамини през цялата си бременност превантивно, от страх да не лишат бебето в утробата от ценни хранителни вещества. Те знаят, че липсата на достатъчно витамини в храната на майката може да забави вътреутробното развитие на бебето и да е причина за ниско тегло при раждане.

Фолиева киселина и вит. Д

Учените допълват, че в индустриално развитите страни бъдещите майки имат нужда единствено да се консултират с лекар дали трябва да пият фолиева киселина и витамин Д.

Фолиевата киселина е особено нужна през първия триместър на бременността. Тя помага за формиране на плацентата и за правилното развитие на бебето още в първите седмици след зачеване. А недостигът ѝ води до дефекти на невралната тръба на плода.

Фолиевата киселина е съставката, която съдейства за изграждане на мозъка и гръбнака на бебето. А този процес стартира веднага след зачеване. Тя е отговорна и за производството на ДНК в началния стадий на бременността и участва във формирането на тъканите. Допълнителният прием на тази съставка може да предотврати и усложнения при раждането.

Мона Василева

 

Коментари
Последни видеа