Семейните се въздържат от алкохол

Заедно посягаме по-рядко към чашката

Снимка: Shutterstock

Американски учени установиха, че тези, които живеят заедно (без значение дали са обвързани с брак или не), седмично консумират по-малко алкохол в сравнение с единаците. Има, разбира се, различия в зависимост от пола, сочи ново проучване.

Живот по двама – дали това не е успешната формула срещу алкохолизма?

Важи поне на теория, според изследователи от университета във Вирджиния, които са публикували проучването си в Journal of Family Psychology. То обхваща 4850 доброволци - 3236 жени и 1614 мъже: женени, ергени, живеещи без брак и семейни, които отговорят на въпроси от анкета, за да проверят какви количества алкохол пият и колко често посягат към чашката.

Така учените установили, че съжителството е предпоставка партньорите по-рядко да посягат към чашката. Тези, които живеят с партньор, консумират по-малко в сравнение с разведените, с ергените и с тези, на които партньорът е починал. Този извод се отнася както за количеството, така и за честотата на консумация на алкохол.

Животът по двойки променя начина на пиене – партньорите без брак пият по-често в сравнение със семейните, но далеч не толкова, колкото единаците.
Количеството алкохол, което седмично консумират жените, е еднакво - без значение дали са семейни или не. Но при мъжете има голяма разлика. Семейните са направо въздържатели в сравнение с останалите групи.

Мона Василева

 

 

Коментари
Последни видеа

Цар куче

05 август 2020 г.