Спите лошо – партньорът е виновен

Ако е отзивчив, нощният сън е гарантиран

Снимка: Shutterstock

Ако живеете с човек, който „се вслушва“ в нуждите ви, имате шанс да спите спокойно и нощите ви да са хубави, установи екип турски учени. Ако обаче се събуждате сутрин като след тежко пиянство, без да сте пили вечерта, а само защото не можете да спите, и се будите непрекъснато, много вероятно затова да е виновен вашият партньор. Това е заключението на д-р Емер Селчук, психолог от Техническия университета в Турция. Според него качеството на съня на партньорите, които живеят заедно, зависи от способността им на емпатия и това доколко се вслушват и умеят да „чуват“ тревогите на партньора си.

„Нашите проучвания доказаха, че тези, които имат отзивчив към проблемите им партньор, не са така напрегнати, стресирани и тревожни, и по-рядко страдат от проблеми на съня. Което определено се отразява на качеството му както и на общото им здраве“ , обяснява д-р Селчук пред The Independent.

Изводите са резултат от проучване на съня на 700 доброволци на възраст от 35 до 86 г., които живеят на семейни начала или имат брак. Учените са убедени, че топлите взаимоотношения, любовта и разбирателството в двойката имат важна роля за психологическото равновесие и се отразяват на много аспекти от здравето.
А, ако нещата не вървят и човек продължително време страда от безсъние, това на първо място може да доведе до депресия и хронична умора, припомнят специалистите.
Липсата на възстановяващ сън е в основата и на сериозни здравословни проблеми - „виновен“ е за увеличаване стойностите на така наречения „лош“ холестерол, за натрупване на наднормено тегло с всички произтичащи от това последици – диабет тип 2 и сърдечносъдови проблеми.

Мона Василева

 

 

Коментари
Последни видеа