И татковците страдат от следродилна депресия

Появата на бебето е сложна промяна не само в живота на жените

Снимка: Shutterstock

Бременността и раждането на бебе е време на големи промени - както емоционално, така и физиологически. И много жени наистина изпитват проблеми, с които дълго време след като родят, продължават да се борят.

Един от тези проблеми е следродилната депресия. Знаете ли обаче, че и бащите страдат от следродилна депресия?

Защо този проблем засяга и мъжете

Бащите могат да изпаднат в депресия след раждането на бебето им и това е факт. Един на всеки 10 татковци доказано страда от постнатална депресия (PND). За разлика от майката, при мъжете тази форма на депресия настъпва малко по-късно – някъде между третия до шестия месец на бебето.

Симптомите са много сходни. Подобно на майките, татковците се нуждаят от подкрепа, насърчение, успокоение и безопасно място, където да изразят своите притеснения.

Има обаче и някои разлики

При жените депресията е свързана най-вече с хормоналните промени след раждането и обикновено преминава доста бързо. Факторите, които могат да доведат до следродилна депресия при мъжете са по-различни:

- Страх от бащинство. Защото това означава нови отговорности;

- Финансови притеснения. Може да се почувстват стресирани от финансовите разходи, които внезапно ще нараснат, а реално семейството временно остава само на един доход;

- Тревоги, свързани с новата им роля. Започват да се притесняват дали са или ще бъдат достатъчно добри бащи.

Също така нараства и стресът, тъй като мъжете по правило не обичат да говорят за чувства, страхове и емоции, и това им пречи да се разтоварят от натрупващото се в тях напрежение. В същото време опитват да изглеждат силни.

Най-честите симптоми на мъжка постнатална депресия

- Чувство на изтощение и тревожност;

- Обсебване от финансите;

- Отдръпване от семейството;

- Раздразнителност или нетърпимост;

- Лош сън или прекалена сънливост.

По материали от DonnaD

Коментари
Последни видеа