За първи път

Календар от 0 до 12 месеца за вашето бебе

Снимка: Shutterstock

От раждането до първата година бебето расте като че ли най-бързо и буквално всеки месец изненадва родителите си с нови умения. 

Кожа до кожа

Пъпната връв е срязана. Бебето поема първа глътка въздух и обявява идването си на бял свят със слабо проплакване „Уа-а“.

Около него – силен шум, светлини, гласове ...

То е в шок и светът въобще не му изглежда дружелюбен и гостоприемен.

Снимка: Guliver / iStock

За да се възстанови най-бързо, то трябва да легне голичко върху гърдите на мама. Така кожа до кожа, ще усети отново ритъма на нейното сърце – единственият шум, който то е чувало цели 9 месеца. Така ще се успокои. Стресът бързо ще премине, а жизнените му показатели скоростно ще се стабилизират.

60 минути по-късно

30 до 60 минути след раждане идва ред на първото кърмене. Поне според предписанията на Световната здравна организация и на УНИЦЕФ новороденото трябва да се сложи на гърдата възможно най-бързо след раждането.

Снимка: Guliver / iStock

Изискванията, които отговорят на последните научни разработки за правилното развитие на бебето, уви, не се прилагат във всички здравни заведения у нас. Ваше право е да поискате бебето и да се опитате да го накърмите.

Усмихни се

Между шестата и осмата седмица повечето бебета се усмихват за първи път. Преди това правят различни гримаси, които майката обикновено се опитва да преведе какво изразяват. Всъщност това е упражнение. И то е започнало още в утробата.

Снимка: Guliver / iStock

Съвременните технологични устройства и камери „надничат“ там, за да докажат, че нероденото мъниче прави физиономии. Затова още през втория месец е готово да се зарадва и да дари мама с усмивка.

Първо „А-гу“

Няма да чакате дълго. Още след края на втория месец, ще чуете нещо, което категорично може да се определи като гукане. Но едва около четвъртия-пети месец ще прозвучи отчетливо и истинско "а-гу" .
 

Сълзички като водопад

Бебето се съдира от рев, но очите му остават сухи. Това е така, защото непосредствено след раждане слъзните канали не са развити. Около четвъртия месец обаче то не само плаче жално, но и по бузите му текат сълзи. А като затвори очи, те направо бликат. Не защото е нещастно или защото го боли силно.

Снимка: Guliver / iStock

В този етап слъзните каналчета се активизират и искат да се освободят от сълзите. Те вече се произвеждат в достатъчно количество и могат да пазят очите от прах, полени и други замърсявания.

Мога сам

След втория-третия месец не оставяйте бебето върху плота за повиване без контрол, за да не ви изненада неприятно. Ако успее да се претърколи, това ще е случайно. Ама не пробвайте.

Снимка: Shutterstock

Според статистиката времето на обръщането е отредено за 6-ия месец. Тогава повечето бебета съзнателно могат да се завъртят от гръб по корем и обратно. А, за да седнат, трябват тренировки и мускулите му да заякнат. Става между 4-ия и 7-ия месец, ама е по-сигурно, че бебето ще стои стабилно и без помощта на възглавници едва около деветия месец. Междувременно то сигурно вече е започнало да пълзи, но скорост на уплашена хлебарка добива едва около първата годинка.

Една напред, след нея втора

По това време то се изправя, клатушкайки се, после внезапно пуска ръце и... целенасочено, сякаш се е замислило силно, се устремява напред.

Снимка: Guliver / iStock

Случва се около 10-ия месец и за първата година някои прохождат. А по-голямата част тръгват след погачата за прощъпулника между 1.5 и 1.7 г.
 

С глас

На четири-пет месеца бебето се смее звънко, с цяло гърло. И вече се смее, като се обръща към мама.

Зъбче

Между 4-тия и 8-мия месец горният венец се подува, явява се мехурче и отдолу прозира първото зъбче. И тук няма „график“, нито „изоставащи“. Има случаи, когато зъбчето идва и доста след навършване на първата година.

Снимка: Shutterstock

Няма правило, че това е сигнал за забавяне на общото развитие. Напротив – късно пробилите зъби често са по-здрави, обясняват стоматолози.

Повечето деца до около 2-2,5-годишна възраст попълват целия „комплект“ от 20 млечни зъба.
 

„М-а-м-а“

Първата отчетлива сричка бебето изговаря около осмия месец и обикновено е "Ма-ма", "ба-ба" - еднакви и лесни за произнасяне, които е чувало често. Не влага, разбира се смисъл, колкото и майката да иска да обясни, че понеже тя основно се грижи за бебето, затова то я познава и вика именно нея.

Снимка: Guliver / iStock

Едва около годинка то може да каже „бау“ и да покаже с пръстче кучето, защото разбира какво е казало. А кога наистина ще проговори, няма как да се каже. При едни деца това става на около година и половина, а при други – на три. Което не значи, че вторите са бавноразвиващи се, просто са различни.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа