7 симптома, които издават, че страдате от следродилна депресия

Това разстройство всъщност е доста разпространено и може да протече в по-лека или по-сериозна форма

Снимка: Shutterstock

Страхът от грешки и липса на адекватност са най-честите причини младата майка да изпадне в депресия след раждането на бебето.

Това разстройство се счита за напълно нормално и може да протече в по-лека или по-тежка форма. Важно е обаче да се вземат мерки навреме, за да се предотврати усложняването на проблема.

Снимка: Shutterstock

Кое го поражда

Обикновено след раждането майката често страда от чувство за безпокойство, изпитва разочарование или пък силна еуфория. За няколко дни тази превъзбуда отминава и тя се потапя в ежедневните грижи около новороденото.

В други случаи обаче след появата на бебето, майките изпадат в странно състояние на тревожност, което ги провокира да се държат в буквалния смисъл неадекватно: изпитват безразличие към бебето, досада, дори омраза.

С емоционалната подкрепа на цялото семейство и близките, това може да бъде преодоляно. Но е важно да бъде „уловено“ веднага, за да се реагира бързо.

Как да разпознаете този вид депресия

Ето и кои са седемте най-чести симптома, които ще ви дадат знак, че нещо не е наред.

1. Безразличие

В часовете след раждането младата майка показва пълно безразличие към детето. Не изпитва никаква емоция, не иска да го вдигне и прегърне, когато то заплаче.

Така страда не само майката, а и бебето, затова е важно да се преодолее час по-скоро.

2. Тъга

Хормоналният катаклизъм определено не помага на майката. Това е и причина за внезапните и немотивирани пристъпи на плач. Те са абсолютно оправдани и нормални.

Но когато плачът е непрекъснат, тогава вече има проблем, тъй като може да доведе до състояние на постоянна тъга и мъка.

3. Чувство за неадекватност

Често майката не е готова да се изправи срещу всичко ново в живота ѝ. Това включва и грижите за бебето.

Чувството за неадекватност понякога води до обездвижване, което парализира майката и ѝ пречи да предприеме, каквито и да било действия. Това е проблем, който не бива да се отлага и трябва бързо да се разреши.

Снимка: Shutterstock

4. Нервност и изблици на гняв

Проявява се, когато майката се разстрои за дреболия. А повод за това може да стане буквално всичко.

Ако тя не се е държала по подобен начин преди (защото може да е и до характер), тогава вече има проблем.

5. Дискомфорт

Някои майки се дразнят от присъствието на бебето си. Те не само не изпитват нежност и чувство на защита към мъничето, но са и вбесени от присъствието му в къщата, приемайки го като натрапник.

6. Липса на апетит

В този случай няма нужда от коментар, тъй като промяната в поведението на майката бързо става видима. Но за щастие, това най-бързо и най-лесно отминава.

7. Продължителна сънливост

Едно от нещата, които се отразяват зле на майките. Постоянната сънливост е еднакво опасна, колкото и безсънието.

Подремването при всяка възможност, с цел компенсиране на липсата на нощен сън, е едно. Но ако майката прекарва цял ден в леглото, без да си прави труда дори да се преоблече, е съвършено друго. И явен признак за следродилна депресия.

По материали от Bambinopoli

Коментари
Последни видеа