Трябва ли да ни притеснява ниската кръвна захар при кърмачето

Какви са причините за неонаталната хипогликемия и как най-правилно да реагирате

03 февруари 2023 г.

Снимка: Shutterstock

Има бебета, които страдат от неонатална хипогликемия още при раждането. В повечето случаи това състояние възниква, когато захранването с кърма закъснява.

Ниската кръвна захар при кърмачетата е често срещано заболяване, което в повечето случаи не трябва да ви притеснява. Известно е още като неонатална хипогликемия, тъй като бебетата се нуждаят от кръвна захар (глюкоза) за енергия и правилно функциониране на мозъка. Преди раждането те получават тази глюкоза през плацентата, но след като се отделят от майката, имат нужда да я набавят вече от кърмата или адаптираното мляко.

Кои са причините за ниската кръвна захар

1. Има твърде много инсулин в кръвта.

2. Бебето не произвежда достатъчно глюкоза.

3. Бебешкото тяло използва повече глюкоза, отколкото произвежда.

4. Бебето не може да се храни достатъчно, за да поддържа нивото на глюкозата високо (това е често срещано, ако кърмата не потича веднага)

Неонаталната хипогликемия възниква, когато глюкозата в кръвта на новороденото причинява симптоми или е под нивото, което се счита за безопасно за възрастта на бебето. Това се случва при приблизително 1-3 на всеки 1000 раждания.

Има ли рискови фактори

Ниската кръвна захар е по-вероятна при кърмачета с един или повече от следните рискови фактори:

1. Родено преди термин.

2. С тежка инфекция или ако се нуждае от кислород след раждането.

3. Майката е с диабет.

4. Има забавен растеж в утробата.

5. По-малко или по-голямо от гестационната си възраст.

Как да реагирате

Бебетата с ниска кръвна захар трябва да получават допълнително кърма или адаптирано мляко. Понякога през устата или интравенозно се влива глюкоза, но това става само и под лекарско наблюдение и при специфични обстоятелства.

Лечението спира, когато нивата на кръвната захар се нормализират. Това може да се случи само след няколко часа, но може да са необходими и дни.

По материали от DonnaD

Коментари
Последни видеа