10 невероятни неща, които бебето прави в утробата

И какво всъщност се крие зад всяко от тях

Снимка: Shutterstock

Бременността е изключително преживяване. По това две мнения няма.

Усещането как бебето се развива и расте, как се оформя и постепенно от зародиш заприличва на човече, първите му подритвания с краче, звукът на неговото сърце… - това не може да се опише и обясни като усещане. Но който го е преживял, знае и разбира всички тези емоции.

Има обаче и още неща, които дори и преминалите през деветте месеца, не знаят. Или може би тайно са предполагали, че се случват. И това е – какво точно прави бебето, докато е в утробата. Някои от нещата, които то върши са напълно обясними, но има и доста необикновени.

Благодарение на технологичния напредък, става все по-лесно да наблюдаваме плода в различните етапи от неговото развитие. И така – ето кои са 10-те (не)обикновени неща, които бебето прави, докато е в корема на мама.

Снимка: Shutterstock

Хълца - така всъщност се подготвя за дишането

Хълцането, докато е все още в корема на своята майка, няма нищо общо с хълцането на възрастните хора.

Когато бебето хълца, то всъщност се подготвя за дишане. Когато се роди, то ще трябва да се научи да диша извън утробата и това изисква предварително обучение.

Майката обикновено усеща леко ритмично изтръпване около 27-та седмица. В някои случаи това може да продължи до самото раждане.

Смуче пръста си – тренира кърменето

Смученето на пръста е вроден рефлекс. Това е форма на обучение с цел да улесни след това кърменето.

Бебето започва да прави това около 18-та седмица, когато достига обикновено на дължина около 14 сантиметра.

Пие околоплодни води – развива чувството за вкус

Тази течност има за задача да подпомага храносмилателната система на бебето. Образува се от четвъртата седмица на бременността и служи за подхранване, затопляне и защита на плода.

От 15-та седмица бебето започва да развива чувството за вкус и пиейки от околоплодните води, реално то получава възможност да вкуси от храната, която неговата майка е консумирала. Но не различава различните вкусове.

Специалистите обаче са забелязали, че то поглъща повече течност, когато майката е хапвала повече сладки неща, и по-малко, ако храната ѝ е имала горчив привкус.

Киха – развива обонятелните си рецептори

След 10-та гестационна седмица плодът започва да киха. Този рефлекс се появява, въпреки че обонятелните рецептори на бебето още не са се развили.

Всяка малка молекула, която то възприема от средата, която го заобикаля, може да причини този неволен спазъм.

Смее се и плаче – тренира своите емоции

Плачът може да се види по време на ултразвук. Забелязва се като леко потреперване на долната устна на бебето. То обаче може и да се смее, а от 28-та седмица на бременността смехът му е съпроводен и от жестикулиране.

И двата израза, заедно с прозяването, ще бъдат най-често срещаните след раждането на бебето.

Отваря очи – учи се да реагира на светлината

През 16-та седмица се забелязва потрепване под спуснатите клепачи. Това обаче е само леко помръдване на очите. Бебето ги отваря едва през 26-та седмица. Но не вижда много, тъй като около него е тъмнина.

Може да възприеме само някои отражения. Едно от тях е светлината, която преминава през корема. Обикновено бебето не я харесва. Когато е на твърде ярка светлина, то се обръща и прикрива очи с ръце.

Снимка: Shutterstock

Разпознава гласа на майка си – стимулира развитието на мозъка

През 19-та седмица бебето започва да изостря слуха си. Дължи се на развитието на мозъка му. Това му позволява да чува гласа на своята майка.

И точно поради тази причина, специалистите препоръчват бременната и таткото да говорят и пеят много на бебето, за да може, когато се роди, да идентифицира гласовете на родителите си. По този начин ще се почувства защитено, след като излезе от утробата.

Уринира – упражнява бъбреците си

Бебетата започват да пишкат от 11-та седмица на бременността. По този начин бъбреците им започват да филтрират течности и да се изчистват от токсините.

Бъбречната функция позволява на плода също така да подхранва околоплодна течност, тъй като тя е 90% урина. Това осигурява на бебето протеини, липиди, урея и други компоненти, които подпомагат развитието му.

Мечтае – изпробва мозъчната си дейност

Точно така - плодът има способността да мечтае. От 30-та гестационна седмица, бебето изпитва REM сън, известен също като активен сън.

През осмия месец то започва да редува активен със спокоен сън. В някои случаи плодът е по-спокоен и сърцето му бие по-бавно, в други - сърцето ускорява своя ритъм и тялото на бебето видимо се вълнува.

Това е добър показател, че мозъчната дейност функционира правилно. И вероятно точно тогава бебето започва да мечтае.

По материали от Siamo mamme

Коментари
Последни видеа