35-та седмица на бременността: Мозъкът му се развива бързо!

Бебето е голямо, колкото малка тиква

Снимка: Shutterstock

Растеж и развитие през 35-та седмица от бременността.

Обясняваме как се развива тялото ви през 35-та седмица от бременността и как расте вашето бебе, за да ви помогнем да разсеете всякакви съмнения и да продължите вашето 9-месечно приключение уверени и спокойни.

Снимка: Shutterstock

Размерът на вашето бебе тази седмица

Бебето ви вече е с големината на малка тиква.

В 35-та седмица от бременността зениците на вашето бебе започват да се разширяват и фокусират. То често изплезва езика си, което е част от развитието на рефлексите, от които се нуждае, за да суче от гърдата. Тази седмица белите дробове завършват процеса на съзряване.

В 35-та седмица от бременността бебето достига дължина от 45 см от главата до петите и тегло от 2,383 кг.

Неговите органи и сетива продължават своето развитие. Въпреки, че са се отворили около 26-та седмица, очите ще продължат да се развиват и след раждането. Сега мигат, могат да се фокусират и да извършват координирани движения.

Развитието на мозъка през последните няколко седмици е много бързо. Бебето е склонно да спи по-често и по време на дрямката си продължава да тренира постоянно нервната си система.

Снимка: Shutterstock

Бебето на ултразвук през 35-та седмица

С тази снимка ще добиете представа как изглежда бебето в 35-та седмица от бременността.

Как тялото ви се променя през 35-та седмица от бременността

Вие сте бременна на 35 седмици и наддаването на тегло и обем е очевидно. А също и фактът, че се чувствате по-малко подвижна. През тези последни гестационни седмици ще се движите по-бавно от обикновено и може да ви е трудно да правите ежедневни неща, като ставане от леглото, ставане от стол, вземане на нещо от земята, връзване на обувките. Не се колебайте да помолите другите за помощ, когато имате нужда от нея.

По време на този етап запекът може да се усложни до степен да причини леки рани и кървене. За да избегнете това, трябва да продължите да пиете един до два литра вода на ден, да ядете храни, богати на фибри, да ходите най-малко един час и в крайна сметка да прибягвате до използването на лаксативи или клизми.

Сега разширените вени по краката могат да станат по-забележими, както и стриите, които придобиват по-червеникав цвят и много сърбят. Ще облекчите кожата, като нанесете овлажнител в областта на корема.

На този етап от бременността и поради страха от преждевременно раждане, може да започнете да се вслушвате във всяка болка или дискомфорт, които усетите. Повечето се дължат на запек и разтягане на връзките, а не на раждане, въпреки че е вярно, че може да имате контракции на Бракстън-Хикс. Те се появяват, когато матката се втвърдява в подготовка за раждане и също така помагат да се насочи повече кръв към плацентата през последните няколко седмици от бременността. За да се успокоите, просто говорете с лекаря си.

Здравословни съвети през тази седмица

В тази седмица от бременността, въпреки че става все по-малко лесно, е важно да продължите да бъдете активни и преди всичко да водите здравословен начин на живот.

Придържането към ежедневната рутинна физическа активност ще ви помогне да останете във форма до края на бременността. В този етап много бременни са изкушени от плуване, продължителни разходки и дейности, които допълват обичайните им упражнения и така им помагат да се отпуснат и разсеят.

Не забравяйте, че трябва да пиете достатъчно течности по време на тренировки, а при най-малкия дискомфорт незабавно да спрете.

Ако бъдещата майка развие гестационен диабет или ако вече е имала диабет преди бременността, тя ще се нуждае от специални грижи от медицински екип, тъй като диабетът крие някои рискове по време на бременност и раждане, както за детето, така и за майката. За да се избегне това, трябва да се извършва задълбочена проверка на кръвната захар, тъй като нуждите от инсулин варират по време на бременност и, в случай на гестационен диабет, бременната трябва да адаптира диетата си, включително въглехидрати и фибри и да намали мазнините и захарта. Може също да се наложи да се правят инсулинови инжекции, за да се контролират нивата на кръвната захар.

Ако планирате времето след раждането, със сигурност помислете какво ви е необходимо, за да кърмите бебето си. Като цяло, чифт сутиени за кърмене ще бъдат много полезни, особено моделите, които се отварят отпред; крем за зърната, който много облекчава при рани; подложки за кърмене - за многократна или еднократна употреба, за абсорбиране на загуби по време на хранене; възглавница за кърмене, макар да не е задължителна, но пък осигурява известен комфорт по време на храненето; помпа за кърма и съответните контейнери за изпомпване и съхранение на вашето мляко.

Минахте ли вече гинекологичния преглед? Не забравяйте, че трябва да се направи тази седмица и може да бъде придружен от пълен анализ на урината, електрокардиограма и ултразвук.

По материали от Qui mamme

 

Коментари
Последни видеа