36-та седмица на бременността: Подготвени ли сте за раждането?

Бебето е голямо, колкото ананас

Снимка: Shutterstock

Растеж и развитие през 36-та седмица от бременността.

Обясняваме как се развива тялото ви през 36-та седмица от бременността и как расте вашето бебе, за да ви помогнем да разсеете всякакви съмнения и да продължите вашето 9-месечно приключение уверени и спокойни.

Снимка: Shutterstock

Размерът на вашето бебе тази седмица

Бебето ви вече е с големината на ананас.

През 36-та седмица от бременността вашето бебе е приблизително 46 см дълго и тежи около 2,8 кг.

То се движи по-малко, тъй като пространството, което е останало, е наистина ограничено.

Ако реши да се роди в 36-та седмица, всичките му органи биха могли да функционират перфектно извън утробата и няма риск за здравето му. Просто ще бъде по-малко от другите. Не е разбира се, идеално бебето да се роди преди термина, тоест преди 38-та седмица, тъй като все още съществува риск от усложнения.

Снимка: Shutterstock

Бебето на ултразвук през 36-та седмица

Мислите ли, че вашето бебе се е променило много от миналата седмица? Разбира се, че не! Но със сигурност ще ви е приятно да го видите.

Как тялото ви се променя през​ 36-та седмица от бременността

Кога трябва да отидете в клиниката или болницата? В 36-та седмица от бременността със сигурност вече сте говорили с вашия гинеколог, но може да е полезно да прегледате заедно какви са признаците, че раждането е неизбежно. Такъв признак е загубата на лигавицата и разкъсването на мембраните (което причинява изтичане на околоплодна течност, дори без наличие на контракции. В този случай раждането обикновено настъпва в следващите 24-48 часа. Други признаци са загуба на кръв или малки загуби на слуз (слузеста запушалка), както и контракции (които постепенно се увеличават по интензитет и непрекъснатост).

Ако това е първото ви бебе, трябва да знаете, че въпреки че се появяват типичните признаци на раждане, това не означава, че раждането предстои. Не е нужно да бързате в болницата. Важно е да останете спокойни, да се свържете с човека, който ще ви придружи при раждането, да подготвите всичко необходимо навреме и да се отправите спокойно към мястото, където ще се роди вашето бебе.

Здравословни съвети през тази седмица

Ако сте в 36-та седмица от бременността, не забравяйте да направите последните гинекологични прегледи, които трябва да са един месец след предишните: гинекологичен преглед, пълен анализ на кръв и урина, електрокардиограма и кардиотокография (която записва едновременно ритъма на сърцето, движенията на плода и контракциите на матката).

Когато приготвяте чантата си за болницата, не забравяйте да сложите и всички документи с резултатите от направените изследвания, ехографските сканирания и всички протоколи, както и здравната карта и личната си карта.

По материали от Qui mamme

Коментари
Последни видеа