39-та седмица на бременността: Много малко му остава

Бебето е голямо, колкото едър пъпеш

Снимка: Shutterstock

Растеж и развитие през 39-та седмица от бременността.

Обясняваме как се развива тялото ви през 39-та седмица от бременността и как расте вашето бебе, за да ви помогнем да разсеете всякакви съмнения и да продължите вашето 9-месечно приключение уверени и спокойни.

Снимка: Shutterstock

Размерът на вашето бебе тази седмица

Бебето ви вече е с големината на едър пъпеш.

Стигнахте до 39-та седмица от бременността и ви остава съвсем малко до раждането на бебето.

То е вече достатъчно силно и средата, която доскоро му е била люлка и го е пазела, сега става твърде тясна.

Бебето в тази седмица тежи около 3 или 3,5 кг, а дължината му е средно 50-52 см.

В неговото развитие на практика нищо не се е променило. То е готово да се появи на бял свят и да бъде топло посрещнато от родителите си. Уникален момент, който придава нов смисъл на живота ви и поражда най-чистата, безусловна любов: тази на майката към детето си.

В тази седмица от бременността вече сте много тежки и уморени. Бебето е толкова ниско, че налягането в гръдния кош е отстъпило място на интензивния натиск върху пикочния мехур.

Сега то прави около 40 дихателни движения в минута. Очите му, вече големи и добре оформени, все още имат нужда от известно време, за да усъвършенстват напълно невронните връзки, които ще му позволяват да се фокусира.

Мускулите на врата му са укрепнали и то може да държи главата си далеч от гърдите. Главата му може да е покрита с косми, да има само няколко косъма или да е гола.

Както казахме по-рано, бебето има все по-малко място около себе си, въпреки че всяко движение, колкото и леко да е, му помага да изгради мускулната си сила и да подобри координацията си.

Снимка: Shutterstock

Бебето на ултразвук през 39-та седмица

На този етап от бременността вашето бебе не променя практически нищо. Но със сигурност ще ви е любопитно да видите как изглежда то.

Как тялото ви се променя през ​39-та седмица от бременността

Вашата матка вече е напълно разширена и коремът ви е достигнал максималния си размер. Вероятно се чувствате тежки и много уморени, но също така се вълнувате при мисълта за скорошното пристигане на бебето.

Ще ви е трудно да заспите, да се движите и да извършвате ежедневните си дейности, вътре и извън дома. Няма да се чувствате удобно да седите или лежите, но запазете спокойствие – още малко ви остава.

В края на бременността може да се появи генерализиран сърбеж по цялото тяло, придружен от малки пъпки. Това състояние, наречено сърбящ фоликулит, се дължи на хормонални промени. Обикновено се лекува с кортикостероиди и/или антихистамини и въпреки че може да премине повече или по-малко бързо, в някои случаи сърбежът може да продължи до раждането.

През последните две седмици от бременността ще трябва да редувате времената на активност с тези на почивка, които също са много важни за подготовката за раждането. Така че можете да се възползвате от възможността да обядвате с приятели, да направите последни покупки, да отидете на фризьор и т.н., но също така и да релаксирате - в идеалния случай с вдигнати крака, за да избегнете подуване на стъпалата и краката.

Може също така да правите кратки възстановителни дрямки, между 10 и 20 минути, които също са много полезни за презареждане на батериите през първите месеци от живота на вашето бебе.

Здравословни съвети през тази седмица

Ако вече сте започнали да забелязвате контракции, лекарят ще ви наблюдава, за да следи благосъстоянието на плода.

Освен това, ако планирате цезарово сечение, трябва да направите съответните предоперативни изследвания и среща с анестезиолога. Тези стъпки няма да са необходими в случай на вагинално раждане и ще ги направите в деня на раждането, ако въпреки че сте насрочили вагинално раждане, в крайна сметка се наложи секцио.

Може да се чудите дали ще успеете да разберете кога започва раждането, особено ако това е първата ви бременност. Някои жени изпитват болка в долната част на корема, която започва с изтръпване. При други има разхлабване на лигавицата или изтичане на водите. Всичко това показва, че моментът наближава. Най-очевидният признак обаче са контракциите, които ще се увеличават по интензитет и честота с напредването на раждането. Ако имате контракции на по-малко от пет минути и те продължават една минута и са толкова интензивни, че на практика спират дъха ви, трябва незабавно да отидете в болницата.

Добре е да знаете също, че водите ви могат да изтекат и без контракции. В този случай задължително уведомете вашия лекар.

При вече потвърдени признаци на раждане и преди да отидете в болницата, не забравяйте да приложите на практика това, което сте научили по време на подготовката за раждане: обадете се на хората, които трябва да уведомите и проверете дали не сте забравили в суматохата чантата си.

Между една и друга контракция не е необходимо да лежите. Може да ходите, да говорите, да се разсейвате. Въпреки че родилката може да пие вода и дори изотонични напитки по време на раждането, яденето не се препоръчва, тъй като може да причини гадене.

По материали от Qui mamme

Коментари
Последни видеа