Важните симптоми по време на бременност през всяка една седмица (Част 1)

Вижте какво да очаквате, докато носите детето си

10 декември 2022 г.

Снимка: Shutterstock

Вашето тяло претърпява промени от широк спектър по време на бременността - от симптоми като чувствителност на гърдите през първия триместър, до болки в гърба през третия. За някои бъдещи майки това е очаквано, за други обаче е изненадващо.

Ето какво трябва да знаете за важните сигнали по време на 9-месечното ви приключение седмица по седмица, за да сте напълно подготвени!

1. Първа седмица

Тъй като лекарите изчисляват термина ви от първия ден на последната ви менструация, първата седмица започва с началото на последната преди зачеването ви. Това означава, че технически все още не сте бременна. Възможно е да изпитате типичните си менструални симптоми, включително кървене, спазми, възпалени гърди, промени в настроението и т. н.

2. Втора седмица

Тогава обикновено настъпва овулацията. Вашите яйчници ще освободят зряла яйцеклетка, която се отправя към фалопиевата тръба, където очаква оплождане със сперма. Симптомите на овулация обикновено включват изтръпваща болка в долната част на корема, чувствителност в гърдите, лигав секрет, който прилича на яйчен белтък, и повишена базална телесна температура.

3. Трета седмица

През третата седмица оплодената яйцеклетка се имплантира в лигавицата на матката. Някои хора изпитват леки коремни спазми или забелязват леки зацапвания, известни като „имплантационно кървене“. Ако кървите обилно или имате силна болка, задължително се свържете с вашия гинеколог. Това може да означава извънматочна бременност, при която ембрионът се имплантира извън матката.

Снимка: Shutterstock

4. Четвърта седмица

Тогава настъпва моментът, когато закупеният от аптеката тест за бременност ще покаже най-вероятно, че действително сте заченали. Един от най-ранните признаци, който подсказва за бременност при повечето жени, е чувствителността в гърдите. Други пък развиват засилено обоняние или се сблъскват с подуване на корема. Но пък не е изключено през тази седмица все още да нямате никакви симптоми.

5. Пета седмица

В този период настроението на бременната жена започва да търпи промени. Естествено причината е хормонална. Емоциите ви могат да варират от радост през депресия до гняв и дори тъга.

6. Шеста седмица

За много жени това е най-неприятната седмица от бременността. Тогава се появява сутрешното гадене, което естествено не е задължително и е индивидуално. Ако го имате обаче, изостреното ви обоняние може силно да го влоши. Гаденето често продължава до втория триместър, така че избягвайте тежките храни.

7. Седма седмица

Честото уриниране също е един от популярните симптоми при ранната бременност и през тази седмица е много вероятно то да започне. Това се случва защото бъбреците ви започват изключително усилена работа, а и все пак растящата ви матка притиска пикочния мехур.

8. Осма седмица

Тогава за мнозина всички поменати по-горе симптоми на бременността вече се проявяват с пълна сила. Не е изключено да получите и главоболие.

9. Девета седмица

Знаете ли, че бременността понякога влияе и на храносмилателната ви система. През този период много жени страдат от запек и газове, тъй като червата ви започват да се движат сравнително по-бавно. Това може да продължи и когато бебето ви започне да расте.

10.  Десета седмица

Това е моментът, когато е възможно да се сблъскате с акнето, предизвикано естествено от хормоните. Също така ще започнете да забелязвате, че коремът ви и гърдите стават все по-големи.

11.  Единадесета седмица

Растящият плод във вас може да започне да причинява известни коремни спазми. През тази седмица не е изключено да забележите и лек кремообразен секрет по бельото си. Той е известен като левкорея и сигнализира, че тялото ви започва да се чисти от ненужните бактерии, което е напълно нормално.

12.  Дванадесета седмица

Знаете ли, че количеството на кръвта в тялото ви се увеличава с около 50 процента по време на бременност? Видимите вени по кожата, които са особено забележими при хора с по-светла кожа, са характерни при някои бременни през този период.

13. Тринадесета седмица

С наближаването на края на първия триместър много ранни симптоми на бременност ще започнат да изчезват. Възможно е обаче да се чувствате по-замаяни. Не се притеснявайте, това се получава вследствие на по-ниското кръвно налягане, което може да подпомогнете с повече хидратация.

14. Четиринадесета седмица

Официално вече сте във втория триместър на бременността, който се смята за „най-лесния“ триместър. Тогава много жени изпитват глад през по-голямата част от деня.

15. Петнадесета седмица

Вторият триместър, дори и по-лек, носи понякога със себе си странни симптоми. Крампи в областта на краката, чувствителни венци и разхлабени тазови връзки, благодарение на хормона релаксин, са едни от тях.

16. Шестнадесета седмица

Около 90% от бременните жени през тази седмица забелязват потъмняване на кожата около зърната, вътрешната страна на бедрата, подмишниците и пъпа. При дамите с по-тъмен тен потъмняването се простира до бузите и носа (известно като „маската на бременността“).

17. Седемнадесета седмица

Тогава много често започват да се проявяват болки в гърба. Някои пък жени констатират, че мозъкът им се променя и започват да забравят.

18. Осемнадесета седмица

На този етап най-вероятно вече бременността започва да ви личи. От тук нататък ще започвате да качвате повече килограми и дори е възможно краката ви леко да се подуят.

Снимка: Shutterstock

19. Деветнадесета седмица

През втория триместър някои бременни страдат от киселини. Това е така, защото хормоните на бременността отпускат мускулите на долния езофагеален сфинктер. Ако имате този неприятен симптом, опитайте се да ядете по-малко, стойте изправени след хранене и избягвайте всичко кисело, мазно или пикантно.

20. Двадесета седмица

Настъпва моментът, когато вашето бебче започва да се движи повече и да рита. През тази седмица крампите и проблемите със съня също не са изключени.

21. Двадесет и първа седмица

Възможно е да почувствате дискомфорт в бедрата, слабините и корема, които се разтягат, за да поемат нарастващата ви матка.

Елена Николова по материали от Parents

Коментари
Последни видеа