Как правилно да реагирате, ако детето заспива трудно

Една от големите грешки е да се дават седативни средства, смятат специалистите

Снимка: Shutterstock

Обезпокоени от липсата на сън на децата, все повече родители посягат към… успокоителните, сочат различни проучвания. А това е не само погрешно, но и опасно за здравето на детето решение, предупреждават специалистите.

Според медиците съвременните родители са по-загрижени по въпроса за моментния си личен комфорт, отколкото за бъдещето на малчуганите. И затова смятат за правилно решение да дадат на капризните, плачливи и хиперактивни деца седативни средства. Тъй като тези препарати далеч не са безопасни за малките, експертите виждат във въпросната тенденция голяма опасност.

Защо тази „мода“ е опасна за здравето

Министърът на здравеопазването в Бавария Мелани Хумл казва: „Длъжни сме да спрем тази опасна мода, наблюдавана от педиатри и учени.

Сънотворните средства водят до привикване и нанасят вреди на черния дроб и бъбреците. Дори и в невисоки дози успокоителното може да предизвика спиране на дишането, предупреждава официално представителят на немския Профсъюз на педиатрите Херман Йозеф Кал.

Наистина ли има проблем със заспиването

Според експертите, 95% от децата, за които родителите се притесняват, че имат проблеми със съня или заспиването, са съвършено здрави. Но просто имат различен ритъм на сън и бодърстване.

Ако обаче те не искат да спят или плачат, е необходимо да се изясни точната причина, а не да се дават успокоителни (седативни) препарати. Специалистите съветват и активно да се привличат на помощ роднини, които биха могли да прекарват известно време с детето в подобни случаи.

По материали от Rambler

Коментари
Последни видеа