Какво да кажем на жена, претърпяла спонтанен аборт

Загубата на бебето е болезнено събитие, така че внимавайте за думите си

14 септември 2021 г.

Снимка: Shutterstock

Спонтанният аборт е всъщност често събитие (20% от бременностите завършват по този начин). Но много жени предпочитат да не говорят за загубата, тъй като за тях това е сериозна травма. Често много болезнена и трудна за осмисляне и преодоляване.

Именно затова е важно да внимавате за думите и коментарите си, а така също да избягвате да давате непоискани съвети. Но ето какво може да кажете на жена, претърпяла такава загуба.

Не подценявайте ситуацията

В никакъв случай не трябва да тривиализирате ситуацията. Но спокойно може да кажете: „Съжалявам за случилото се. Моля, кажи ми, ако мога да помогна с нещо“ или „Не съм много сигурна какво да кажа или как да помогна, но искам да знаеш, че съм тук, до теб.

Не се дръжте дистанцирано

Много често хората избягват жената, претърпяла спонтанен аборт. А причините са основно две – или не знаят какво да кажат и как да се държат, или просто искат да избегнат дискомфорта на споделянето. И в двата случаи поведението е грешно.

Не трябва да се държите дистанцирано в никакъв случай. А най-доброто, което може да направите, е да слушате, без да предлагате съвети. Но наистина да слушате и да проявите разбиране към чувствата.

Предложете подкрепа

Много често околните дори не разбират, че жената е загубила своето бебе. Но ако тя го каже, то тогава е добре да й предложите деликатно вашата подкрепа. Особено, ако виждате, че преминава през труден период.

Спонтанният аборт може да породи не само тъга, но и тежка депресия, така че подкрепата е наистина необходима. Но за нищо на света не обезсърчавайте допълнително жената с тъжни разкази за свое лично преживяване. В този момент тя има нужда от оптимизъм и вяра.

Не забравяйте таткото

Насочвайки вниманието си към жената, често таткото остава на заден план. А той всъщност също страда от тази загуба, не по-малко. Спонтанният аборт е загуба на бебето за двойката, не само за единия партньор. Така че таткото също има нужда от утеха и разбиране.

По материали от DonnaD

Коментари
Последни видеа