Как да познаем кризата на средната възраст

3 сигурни признака

13 август 2019 г.

Снимка: Guliver / iStock

Всички говорят за кризата на средната възраст с тон на разбирачи, като че ли всичко около нея им е кристално ясно, обаче малко са онези, които наистина могат да определят кога настъпва тя. Това сложно психическо състояние настъпва при хората след 45 години и се характеризира с няколко симптома. Ако ги различите, наистина е сигурно, че сте пристъпили нейния праг:

Постоянно безпокойство за здравето

Някои хора са хипохондрици по природа, но постоянните притеснения за личното здраве могат да говорят за криза на средната възраст. Ако човек анализира всяка болка, всеки намек за несъвършенство, ако непрестанно търси признаци на тази или онази болест, той не е далеч от паническите атаки. Струва му се, че на „неговата възраст“ се налага да внимава фанатично за здравето си дори, когато всичко наглед е съвсем наред. Превенцията и вниманието за сигналите на организма е, разбира се, необходимо, но не чак така, че да попречи на нормалния живот.

Чести мисли за смъртта

Хора, достигнали определена възрастова граница, все по-често се замислят за смъртта и какво ще остане от тях. Такива мисли могат да доведат до сериозна депресия и мрачно настроение. А ако ви налягат прекалено често, това е сигнал, че кризата на средната възраст чука на вратата.

Размисъл за собствената значимост

Въпроси около смисъла на живота и постоянен размисъл за собствената значимост навеждат на идеи, че е дошло време да обобщавате, да правите житейски равносметкии да анализирате всичките си постижения, при което мислено сравнявате своите успехи с чуждите. Такива мисли развалят настроението и колкото повече мислите за тях, толкова по-силно ви прегръща кризата.

 

Коментари
Последни видеа