Кърменето продължава, дори бебето да има диария

След инфекция с ротавируси рискът от алергии и диабет нараства

19 Юни 2017 г.
Кърменето продължава, дори бебето да има диария

Снимка: Guliver / iStock

Наричат го  „стомашен грип“ - малкото дете повръща, има остра диария и висока температура. Това всъщност е вирусна инфекция, причинена много често от ротавируси. Смята се, че те са причинители на 70 процента от диариите в детска възраст. И в повечето случаи заради тях малчуганът влиза в болница, защото повръщането е толкова обилно, че за часове обезводнява организма. Добавя се и остра диария, която буквално изцежда силите на детето.
Проблемът е, че инфекцията атакува не само стомаха, но и всички органи и системи – най-вече сърдечносъдовата и бъбречната системи и налага спешно и в повечето случаи болнично лечение, защото засяга бебета и малки деца до 5-годишна възраст.

Известно е, че от 1 до 3 години имунната система на детето не е достатъчно зряла, за да се пребори с инфекцията. А, ако заразата с рота вируси не се разпознае на време и не се вземат правилни мерки, тя може да е смъртоносна. Според статистиката инфекцията с ротавируси е втората причина за смърт. Преди тях са само стрептококовите инфекции.
Заразата се предава чрез ръцете – децата пипат навсякъде, вземат играчки от земята, слагат ги устата и се заразяват. Няма как да ги предпазим дори, ако често им мием ръцете. 
Рота вирусът влиза през устата, гърлото се зачервява, температурата се повишава. Оттам вирусът преминава в стомаха и причинява повръщане и диария. Оплакванията са с различна сила и тежест.

За заразата и за възможностите да предпазим детето разговаряме с д-р Илиян Тодоров, от Инфекциозна клиника във Варна.


Д-р Тодоров беше лектор на среща организирана от Фондация МОСТ във Варна с участието на д-р Нигяр Джафер -заместник-председател на Народното събрание и член на комисията по здравеопазване, зам. кмета на града Коста Базицов, лекари и журналисти.

Снимка: авторът 

Д-р Тодоров, ако майката установи, че бебето има диария и повръща често, какво трябва да предприеме – да дава повече вода, да ограничи храненето? Проблемът е, че детето бързо губи течности, а оводняването му е трудно.

Първо - да се обади на личния лекар. Има набор от въпроси, които той задава и може – макар и от дистанция, да прецени степента на дехидратация. Той ще посъветва майката какво да даде на детето за рехидратация както и количеството. Защото и количеството има значение. Има много средства за рехидратация. Те са с различни компоненти, които се разтварят в определено количество вода. И се приемат през определен интервал от време. Затова е особено важно лекарят да прецени какви да бъдат те и как да се приготвят.

Кога настъпва моментът на опасна дехидратаця?

Има много признаци, които лекарят ще установи – побледняване, вялост, сънливост, промяна в еластичността на кожата ... Майката пък трябва да следи памперса – отделянето на урина е важен белег, който сочи степента на дехидратация.

А храненето на бебето трябва ли да се промени?

Кърмачетата не бива да прекъсват естественото си хранене. Кърмата съдържа агенти, които противодействат на вируса. Така че за тях естественото хранене е лечение. Ако бебето е на адаптирано мляко, трябва да мине на специална формула. Педиатърът ще препоръча каква да е тя.

Тежката дихидратация е може би това, което най-много стряска родителите.

Тежката дехидратация не е само това, което се вижда. С нея намалява количеството на кислород в кръвта, откъдето идват лошите последици за всички органи и системи в организма.
Другият риск е, че след преболедуването, захранването на детето е трудно. То може да прояви непоносимост към лактоза или към белтъка на кравето мляко. А заради разрушаването на важни клетъчни структури в тънките черва, може да отключи диабет тип 1. И не може с лека ръка опасността да се подценява и да кажем: „Какво толкова!“

Температура, повръщане, остра диария, които водят бързо до опасно обезводняване, налагат болнично лечение при някои бебета и малки деца. Има ли друга особеност в протичането на инфекцията с ротавирус?

Повръщането и острата диария се успокояват за 3-4 дни. Болестта обаче има втори пик. Това е така наречената втора вълна. След като признаците заглъхнат, се явяват отново. Затова болничното лечение продължава по-дълго. И ние обясняваме на родителите, защо се налага детето да остане в болница. Иначе, ако вече се приберат у дома, родителите ще се чудят какво да  правят. 

Известно е, че ако детето преболедува 2 пъти от ротавирусна инфекция изгражда имунитет за цял живот. Тогава защо да го ваксинира?

Точно така. След две поболедувания се създава траен имунитет. Само че при 30 на сто от децата заразяването може да е смъртоносно. Вие си направете извода заслужава ли си рискът, при положение, че има ваксина, която осигурява до 95% защита и е доказала своята ефективност и безвредност.

Веселина Мончева

Здраве

Защо заразата с ротавируси е опасна за детето

Още от Здраве

Баща и син избират дезодорант от аптеката. Снимка: Getty

От каква възраст детето може да ползва дезодорант

Дете в кола. Снимка: Shutterstock

Ако оставите детето в жегата в затворена кола

Не изпадайте в паника, ако носът на детето прокърви.

Снимка: Shutterstock

Носът на детето кърви

Жена, която лежи на плажа. Снимка: Guliver / iStock

Вените не обичат жегата

Жена гледа в хладилника. Снимка: Shutterstock

8 неща, които не подозирате, че трябва да стоят в хладилника

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Баща и син избират дезодорант от аптеката. Снимка: Getty

Здраве

От каква възраст детето може да ползва дезодорант

Какъв да изберем, за да е безвреден

Чанинг Тейтъм. Снимка: Getty

Заедно

Чанинг Тейтъм с признание за връзката си със Зоуи Кравиц

Актьорът участва в новата режисьорска работа на годеницата си "Blink Twice"

Дете в кола. Снимка: Shutterstock

Здраве

Ако оставите детето в жегата в затворена кола

Какво се случва, когато е облачно и, когато градусите се повишат

Селена Гомес и Бени Бланко. Снимка: Instagram

Заедно

Селена Гомес и Бени Бланко с подробности за връзката си

Споделят общите си мечти, навици, отговорности, ежедневие

Разтворена книга и цвете в нея. Снимка: Getty

Майка и дъщеря. Снимка: Getty

 

Да поговорим

Майчин съвет: Избирай себе си винаги и навсякъде

6 неща, на които една майка трябва да научи дъщеря си

Жена, която лежи на плажа. Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Вените не обичат жегата

Над 25 градуса стените им се отпускат и раздуват