Кои от тях дават миризма и променят вкуса на кърмата
Илюстрация: Guliver / iStock
Кърмещата жена да не яде зеле и чесън, добре е да наблегнe на доматите и да пие бира. Това са част от „компетентните“ съвети, които ще получи. Или пък ще прочете.
Защото за храненето по време на бременността и кърменето има не един и два мита. Повечето от тях комбинират стари вярвания, които майки и баби ѝ повтарят като мантра.
Съветите обикновено са свързани с подправки, които дават миризма или променят вкуса на кърмата.
В голяма степен обаче те отразяват традициите на дадена нация, кулинарната история и са наследени от миналото.
Традиции
Например в САЩ забраняват шоколада, защото може да предизвика диария ...
В Нова Зенландия зелето и доматената супа са в списъка на „неподходящи“ храни, докато в Италия съветват къмачките да ядат повече домати и бели на цвят храни - картофи, мляко, сирене, защото са с цвета на кърмата...
Едни отричат пикантните и ароматни подправки, а в Индия и Африка твърдят, че къри, куркума, копър и анасон стимулират бебето да суче и увеличават притока на кърма.
Във Франция пък съветите са за ограничаване на тези храни, които променят вкуса на майчиното мляко – круши, целина, аспержи, чесън, лук...
Доказателства
Няма обаче доказателства, че кърмачето има изградени вкусови предпочитания и че, ако майка му е яла чесън или целина, това ще го откаже да суче.
Достатъчно е да видите как едни бебета се мусят на първите зеленчукови пюрета, други ги лапат с удоволствие, а ако вие ги опитате, може въобще да загубите апетит.
Калории в плюс
Нуждите от „силна“ храна на кърмачката се променят в зависимост от това колко кърма произвежда.
Общо увеличинието е от 500 калории на ден, като са нужни 25 г белтъчини в повече. Това обаче не значи, че трябва „да яде за двама“, а общият прием на калории може да стигне 2300-2500, разпределени на 5-6 хранения.
Малките порции между кърменията трябва да включват храни от всики групи – белтъчини, полезнин мазнини и захари - с други думи мляко и млечни продукти, постни меса, риба, плодове, зеленчуцуци, ядки, хляб и тестени.
Съветът на диетолозите е храната да е разнообразна, пълноценна и с висока енергийна стойност.
И понеже захарта и животинските мазнини трябва да се ограничат, акцентът пада на месо, риба, млечни храни, варива и ядки, които трябва да присътват в дневното меню заедно с плодове, зеленчуци и тестени храни.
Храната трябва да осигури допълнително витамини и калций – това се постига лесно с разумен подбор и комбинация от продукти.
Течности
Количеството течности трябва да се увеличи до 1,5-2 литра, без значение дали жената изпитва жажда.
Преди и дори по време на кърмете се препоръчва да пие по 1 чаша вода, айрян, прясно изцеден плодов сок, компот, лактогонни чайове. Запекът е сигнал, че количеството приемани течности е недостатъчно.
С други думи, кърмещата жена трябва да се храни разнообразно и да яде това, което й се хапва.
Веселина Мончева
Разнообразното хранене е тайната, ако искате да получите всички необходими витамини.
Снимка: Shutterstock
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари