Палец или биберон

Кой навик е по-вреден

Снимка: Guliver / iStock

Бетето смуче пръст или биберон-залъгалка – каква е разликата? И кое е по-вредно?

Спорът се води от години – основните аргументи са, че смукането на палеца деформира зъбите и бави развитието на речта, докато биберонът е по-физиологичен.

Ето аргументите „за“ и „против“, за да се ориентирате сами.

За палеца

Бебето смуче пръст и в утробата и това е естествена реакция. След като се роди, само вкарва пръстите в устата си, не родителите ги слагат там. С този жест бебето започва да опознава собственото си тяло. И пръстчето е чисто и облизано, докато биберонът се търкаля навсякъде и става наистина кълбо, по което се лепят всички микроби.

Не пречи на проговарянето

Още от 6-месечна възраст бебето започва да комуникира с родителите си. И ако в това време устата му е запушена с биберона, този процес се затруднява. То дори не може правилно да произнесе звуците, които иска, с „тапа“ в устата.

Снимка: Shutterstock

Предимството на палеца е, че винаги е под ръка – може да се ползва или пък не в зависимост от нуждите.

Разваля зъбите

Тъй като пръстът е твърд, деформира зъбите. Но и биберонът, който непрекъснато е в устата на детето, може да има негативен ефект. И проблемът не е, че бебето лапа пръста или биберона, а че смуче продължително. И колкото по-дълго продължава, толкова са повече негативните ефекти. За да няма последици, е добре този навик да се преодолее, преди детето да навърши 3 години.

Раздялата е травмираща

Специалистите смятат, че е по-лесно може да откажете детето от биберона, отколкото да си лапа пръста. За да го отвратите от палеца, понякога не помагат нито ръкавици, нито увиване в бинт и промяна на вкуса... мазане с горчиво или люто (което дори звучи страховито). И съветите на психолозите се изчерпват с тези няколко модела на поведение.

Биберонът

Той е в помощ особено на преждевременно родените бебета. Те обикновено се хранят през сонда, а по-късно биберонът-залъгалка им позволява да не загубят ритъма на сучене и по-лесно да свикнат и да преминат към кърменето.

През 1992 г. проучване, публикувано от Американската педиатрична академия по дентална медицина, сочи, че няма особена разлика, ако бебето ползва обикновени или така наречените „физиологични“ или „ортодонтски“ биберони-залъгалки.

Холандско изследване пък доказа, че отитите на средното ухо са много по-чести при бебета, които смучат биберон. Причината: увеличената секреция в носа и фаринкса води до нахлуване на микроби в ухото. От своя страна деформацията на небцето от биберона затруднява работата на Евстахиевата тръба – органът, който свързва ухото и носа.

Снимка: Guliver / iStock

Съветът на педиатрите е да помогнете на детето да се откаже от навика.

Заместете биберона с мека играчка, която да гушка, докато заспи.

B никакъв случай не позволявайте на биберона „да излиза“ от спалнята. Така ще намалите времето, в което той е в устата на детето.

Говорете му, че когато остави биберона или пръста си на мира, значи вече „е станал голям“.

Не го заплашвайте, не го наказвайте и не го карайте насила да се раздели с него.

В един момент нещо от всичко, което пробвате, дава резултат.

Отпразнувайте победата. Похвалете детето, подгответе му подарък, направете всичко, за да се почувства гордо.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа