Косичката на бебето - пълна с люспи

Как да я почистим

Снимка: Guliver / iStock

Мазните люспи в косите на бебето – известни още като бебешки кел или крусти, не са са признак на лоша хигиена, нито са повод за тревога. Те са нещо обичайно за всички новородени през първите 3 месеца от живота им. Най-често се забелязват по скалпа на главата и, ако бавно и постепенно ги изчистим, не се явяват повторно.

Хормони

Тези жълтеникави корички се дължат на прекомерно голямото количество себум. На практика, непосредствено след като се роди, бебето се „къпе“ в майчините хормони. Те циркулират в кръвта му и стимулират мастните жлези да произвеждат повече мазнина.

Себумът е причина за образуването на крустите в корените на космите на главата, в горната част на челото и по веждите. Те естествено се явяват върху тези участъци, които са богато снабдени с мастни жлези.

Какво да направим:

- Най-важно е да ги направим по-меки, за да да може да ги отстраним нежно – без търкане и скубане.

- Внимание: използвайте само продукти от медицинската козметика, купена от аптеките.

- Има специални серии за премахване на крустите.

Снимка: Guliver / iStock

- Специализираните детски серии от медицинската козметика предлагат – кераторегулираща грижа, измиващ и възстановяващ гел както и шампоан-пяна. ( Uriage, Avene, Mustela )

- Измийте главичката и нежно разрешете косичките с мека четка или ситен гребен, за да отстраните мазните люспи. 

- Не бързайте. Може да не се справите с всички крусти, след едно измиване.

- Премахването им става ден след ден, докато напълно се изчистят.

Какво да не правим:

- Не използвайте вазелин. Той е прекалено мазен и запушва порите. Кожата не може да диша и той се явява нещо като „запушалка“.

- Бадемовото или каквото и да е масло, ако не е от специалните серии за бебета, може да доведе до алергия. Затова трябва да се използват масла, които са предназначени за бебета.Тези серии са с пречистен протеин и не крият риск от алергии. Докато в обикновените масла, алергените са над 100.

- Не се опитвайте да чоплите с нокът, за да ги махнете

Мона Василева

Коментари
Последни видеа